Overwegingen bij COM(2013)502 - Criteria die bepalen wanneer teruggewonnen papier krachtens artikel 6, lid 1, van Richtlijn 2008/98/EG betreffende afvalstoffen niet langer als afval wordt aangemerkt

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Uit een evaluatie van diverse afvalstromen blijkt dat de recyclingmarkten voor papier baat zouden hebben bij de opstelling van specifieke criteria die omschrijven wanneer uit afval verkregen papier niet langer als afval moet worden aangemerkt. Die criteria moeten een hoge mate van milieubescherming waarborgen. Zij moeten de indeling van teruggewonnen papier als afval door derde landen onverlet laten.

(2) Rapporten van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek van de Europese Commissie hebben het bestaan aangetoond van een markt voor en een vraag naar teruggewonnen papier als grondstof in papierfabrieken. Teruggewonnen papier moet daarom voldoende zuiver zijn en voldoen aan de ter zake in de papierfabricage-industrie geldende normen of specificaties.

(3) De criteria die bepalen wanneer teruggewonnen papier niet langer als afval is aan te merken, moeten ervoor zorgen dat papier dat werd verkregen uit terugwinningsactiviteiten, voldoet aan de technische vereisten van de papierfabricage-industrie en aan bestaande productwetgeving en -normen en dat er al met al geen negatieve gevolgen zijn voor het milieu of de volksgezondheid. Uit verslagen van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek van de Europese Commissie is gebleken dat de voorgestelde criteria ten aanzien van afvalstoffen die als input worden gebruikt voor terugwinningsactiviteiten, ten aanzien van de relevante verwerkingsprocessen en -technieken en ten aanzien van het papier dat voortkomt uit de terugwinning, aan deze doelstellingen voldoen, aangezien zij moeten resulteren in de productie van papier zonder gevaarlijke eigenschappen dat voldoende vrij is van andere componenten dan papier.

(4) Om de naleving van deze criteria te waarborgen, is het passend ervoor te zorgen dat informatie wordt uitgebracht over teruggewonnen papier dat niet langer als afval wordt aangemerkt, en dat er een beheersysteem wordt toegepast.

(5) Om het voor marktpartijen mogelijk te maken zich aan te passen aan de criteria die bepalen wanneer teruggewonnen papier niet langer afval is, is het passend een redelijke termijn te stellen alvorens deze verordening van toepassing wordt.

(6) Er moeten specifieke 'einde afvalfase-criteria' worden vastgesteld voor gelamineerd papier met een hoog gehalte aan ander materiaal dan papier om ervoor te zorgen dat het papier doeltreffend wordt gerecycleerd en de andere materialen dan papier worden teruggewonnen.

(7) Het bij artikel 39 van Richtlijn 2008/98/EG ingestelde comité heeft geen advies uitgebracht over de in deze verordening vervatte maatregelen; de Commissie heeft bijgevolg een voorstel betreffende deze maatregelen ingediend bij de Raad en voorgelegd aan het Europees Parlement.