Bijlagen bij COM(2013)502 - Criteria die bepalen wanneer teruggewonnen papier krachtens artikel 6, lid 1, van Richtlijn 2008/98/EG betreffende afvalstoffen niet langer als afval wordt aangemerkt

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE I

Criteria voor teruggewonnen papier

Criterium || Voorschriften inzake interne controle

Afdeling 1. Kwaliteit van het door terugwinning verkregen papier

1.1         Het door terugwinning verkregen papier wordt ingedeeld overeenkomstig de Europese norm EN 643. || Gekwalificeerd personeel deelt elke zending in.

1.2         Het gehalte aan andere componenten dan papier moet lager zijn dan of gelijk aan 1,5 gewichtsprocent (luchtdroog). Een andere component dan papier is elk materiaal dat geen papier is en dat zich in het teruggewonnen papier bevindt, en daarvan kan worden gescheiden door middel van drogescheidingstechnieken. Voorbeelden van andere componenten dan papier zijn metalen, kunststoffen, glas, textiel, aarde, zand, as, stof, was, bitumen, keramiek, rubber, weefsel, hout en synthetische organische stoffen. Aan papiervezels gebonden minerale vulstoffen zoals klei, calciumcarbonaat en zetmeel worden als deel van het papier beschouwd en gelden niet als andere componenten dan papier. Gelamineerd papier met een gehalte aan andere materialen dan papier van meer dan 30 gewichtsprocent (luchtdroog) geldt volledig als andere component dan papier. || Gekwalificeerd personeel verricht een visuele controle van elke zending. Met een passende frequentie – die kan worden bijgesteld indien het bedrijfsproces significante wijzigingen ondergaat – worden representatieve monsters van elke categorie teruggewonnen papier gravimetrisch geanalyseerd om het gehalte aan andere componenten dan papier te bepalen. Het gehalte aan andere componenten dan papier wordt bepaald door weging na (naargelang van het geval) mechanische of handmatige scheiding van de materialen onder zorgvuldige visuele controle. De frequentie waarmee monsters worden genomen, wordt vastgesteld met inachtneming van de volgende factoren: · het verwachte variabiliteitspatroon (bijvoorbeeld aan de hand van historische uitkomsten); · het risico dat inherent is aan de variabiliteit van de kwaliteit van het afval dat als input voor de terugwinningsactiviteiten wordt gebruikt, alsook van eventuele verdere verwerkingsactiviteiten, bijvoorbeeld het hogere gemiddelde gehalte aan kunststoffen of glas in gesorteerd papier afkomstig van de gecombineerde inzameling van diverse materialen; · de inherente nauwkeurigheid van de bewakingsmethode; en · de mate waarin de resultaten voor het gehalte aan andere componenten dan papier de grenswaarde van 1,5 gewichtsprocent (luchtdroog) benaderen. De procedure voor het vaststellen van de bewakingsfrequentie dient te worden gedocumenteerd als onderdeel van het beheersysteem en dient beschikbaar te zijn voor controle.

1.3         Het teruggewonnen papier, met inbegrip van zijn bestanddelen en met name inkt en verfstoffen, mag geen enkele van de gevaarlijke eigenschappen vertonen die voorkomen op de lijst van bijlage III bij Richtlijn 2008/98/EG. Het teruggewonnen papier dient te voldoen aan de in Beschikking 2000/532/EG van de Commissie[6] vastgestelde concentratiegrenswaarden en mag de in bijlage IV bij Verordening (EG) nr. 850/2004 van het Europees Parlement en de Raad[7] vastgestelde concentratiegrenswaarden niet overschrijden. || Gekwalificeerd personeel verricht een visuele controle van elke zending. Wanneer deze visuele controle aanwijzingen oplevert voor mogelijke gevaarlijke eigenschappen, worden aanvullende gepaste controlemaatregelen genomen, zoals het nemen van monsters en het uitvoeren van tests, waar nodig. Het personeel moet getraind zijn op het gebied van potentiële gevaarlijke eigenschappen die teruggewonnen papier kan vertonen en van materiaalcomponenten of -kenmerken waaraan deze gevaarlijke eigenschappen te herkennen zijn. De procedure voor het herkennen van gevaarlijke stoffen moet worden gedocumenteerd binnen het beheersysteem.

1.4         Teruggewonnen papier mag geen geabsorbeerde olie, oplosmiddelen, verf of waterige en/of vette voedingsmiddelen bevatten die door visuele controle kunnen worden gedetecteerd. || Gekwalificeerd personeel verricht een visuele controle van elke zending. Wanneer bij de visuele controle aanwijzingen worden gevonden voor absorptie van andere vloeistoffen dan water die kunnen resulteren in bijvoorbeeld schimmelgroei of geuren, en deze aanwijzingen niet verwaarloosbaar zijn, blijft de zending afval. Het personeel moet getraind zijn op het gebied van mogelijke ongerechtigheden die in teruggewonnen papier kunnen voorkomen en van de materiaalcomponenten of -kenmerken waaraan deze ongerechtigheden zijn te herkennen. De procedure voor het herkennen van ongerechtigheden moet worden gedocumenteerd binnen het beheersysteem.

Afdeling 2. Afvalstoffen die worden gebruikt als input voor terugwinningsactiviteiten

2.1         Gevaarlijk afval, bioafval, gemengd huishoudelijk afval, afval afkomstig van de sector gezondheidszorg en gebruikte producten voor persoonlijke hygiëne mogen niet als input worden gebruikt. || Er wordt een acceptatiecontrole uitgevoerd van alle ontvangen papierhoudende afvalstoffen (door middel van visuele controle) en van de bijbehorende documenten; dit gebeurt door gekwalificeerd personeel dat getraind is in het herkennen van papierhoudend afval dat niet voldoet aan de in deze afdeling uiteengezette criteria.

Afdeling 3. Verwerkingsprocessen en -technieken

3.1       Het papierafval moet bij de bron of tijdens de inzameling gescheiden zijn, of anders moeten de voor input bestemde afvalstoffen zijn behandeld teneinde het papier te scheiden van de andere componenten dan papier. Het aldus verkregen papier moet gescheiden van alle andere afvalstoffen worden bewaard. 3.2       Met uitzondering van het losmaken van de balen moeten alle voorbewerkingen die nodig zijn om het papier geschikt te maken als directe input voor verpulping bij de vervaardiging van papierwaren, zoals sorteren, scheiden, zuiveren of indelen, zijn voltooid. 3.3       De andere materialen dan papier in zendingen die meer dan 1,5 gewichtsprocenten (luchtdroog) gelamineerd papier bevatten, moeten een specifiek behandelingsproces ondergaan. De verschillende materialen in gelamineerd papier moeten op afdoende wijze van elkaar worden gescheiden. De gescheiden papiervezels uit het gelamineerd papier dienen te worden gebruikt voor de vervaardiging van papier. De andere materialen dan papier die van gelamineerd papier zijn afgescheiden, dienen te worden teruggewonnen. || Voor zendingen gelamineerd papier identificeert de producent/importeur de volgende houders van de zending alsook de overgedragen hoeveelheden, tot alle materialen in het gelamineerd papier zijn teruggewonnen. Een dergelijke identificatie kan tot stand worden gebracht door middel van een traceringssysteem.

Bijlage II

In artikel 4, lid 1, bedoelde verklaring van conformiteit met de "einde afvalfase-criteria"

1. || Producent/importeur van het teruggewonnen papier: Naam: Adres : Contactpersoon: Telefoon: Faxnummer: E-mail:

2. || a) Indeling van afvalpapier overeenkomstig norm EN-643: b) Gehalte aan andere componenten dan papier, in gewichtsprocentpunten (luchtdroog): c) Oorsprong van het materiaal (vink aan wat van toepassing is). c.1) afkomstig van een mengsel van materialen, zoals bij gemengde inzameling. c.2) afkomstig van één enkel materiaal, zoals bij aan de bron gescheiden inzameling.

3. || De zending voldoet aan de specificaties van norm EN-643.

4. || Grootte van de zending in kilogram.

5. || De zending voldoet aan de in artikel 3, leden 1, 2 en 3, van (Verordening) bedoelde criteria.

6. || De producent van het teruggewonnen papier maakt gebruik van een beheersysteem dat voldoet aan de eisen van Verordening (EU) nr. ... [referentie toevoegen wanneer de verordening is aangenomen] en dat is gecontroleerd door een geaccrediteerde conformiteitsbeoordelingsinstantie of door een milieuverificateur of, in het geval van niet langer als afval aangemerkt papier dat wordt ingevoerd in het douanegebied van de Unie, door een onafhankelijke externe verificateur.

7. || Het materiaal in deze zending is uitsluitend bestemd voor het gebruik van papiervezels voor papierproductie en, indien van toepassing, ook voor de terugwinning van de andere materialen dan papier in gelamineerd papier.

8. || Verklaring van de producent/importeur van het teruggewonnen papier: Hierbij verklaar ik dat de bovenstaande informatie naar mijn beste weten volledig en correct is: Naam: Datum: Handtekening:

[1]               PB L 312 van 22.11.2008, blz. 3.

[2]               PB L 218 van 13.8.2008, blz. 30.

[3]               PB L 342 van 22.12.2009, blz. 1.

[4]               PB L 393 van 30.12.2006, blz. 1.

[5]               PB L 330 van 14.12.2011, blz. 25.

[6]               PB L 226 van 6.9.2000, blz. 3.

[7]               PB L 229 van 30.4.2004, blz. 1.