Besluit 2009/357 - Procedure voor het voorafgaande onderzoek en overleg omtrent bepaalde wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen welke door de lidstaten op het gebied van het vervoer worden overwogen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze beschikking is op 30 april 2009 gepubliceerd en is op 20 mei 2009 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Beschikking nr. 357/2009/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 april 2009 betreffende een procedure voor het voorafgaande onderzoek en overleg omtrent bepaalde wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen welke door de lidstaten op het gebied van het vervoer worden overwogen (Gecodificeerde versie)

officiële Engelstalige titel

Decision No 357/2009/EC of the European Parliament and of the Council of 22 April 2009 on a procedure for prior examination and consultation in respect of certain laws, regulations and administrative provisions concerning transport proposed in Member States (Codified version)
 
Rechtsinstrument Beschikking
Wetgevingsnummer Besluit 2009/357
Origineel voorstel COM(2006)284 NLEN
Celex-nummer i 32009D0357

3.

Key dates

Document 22-04-2009
Bekendmaking in Publicatieblad 30-04-2009; Special edition in Croatian: Chapter 01 Volume 013,OJ L 109, 30.4.2009
Inwerkingtreding 20-05-2009; in werking datum publicatie +20
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

30.4.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 109/37

 

BESCHIKKING Nr. 357/2009/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 22 april 2009

betreffende een procedure voor het voorafgaande onderzoek en overleg omtrent bepaalde wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen welke door de lidstaten op het gebied van het vervoer worden overwogen

(Gecodificeerde versie)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 71, lid 1,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Na raadpleging van het Comité van de Regio’s,

Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De beschikking van de Raad van 21 maart 1962 houdende vaststelling van een procedure voor het voorafgaande onderzoek en overleg omtrent bepaalde wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen welke door de lidstaten op het gebied van het vervoer worden overwogen (3) is ingrijpend gewijzigd (4). Ter wille van de duidelijkheid en een rationele ordening van de tekst dient tot codificatie van deze beschikking te worden overgegaan.

 

(2)

Het is ter verwezenlijking van de doelstellingen van het Verdrag in het kader van een gemeenschappelijk vervoerbeleid van belang een procedure te handhaven voor het voorafgaande onderzoek en overleg omtrent zekere bepalingen welke door de lidstaten op het gebied van het vervoer worden overwogen.

 

(3)

Een dergelijke procedure kan op doelmatige wijze een nauwe samenwerking tussen de lidstaten en de Commissie vergemakkelijken ter verwezenlijking van de doelstellingen van het Verdrag en kan in de toekomst een uiteenlopende ontwikkeling van het vervoerbeleid der afzonderlijke lidstaten voorkomen.

 

(4)

Een dergelijke procedure vergemakkelijkt bovendien de geleidelijke invoering van het gemeenschappelijk vervoerbeleid,

HEBBEN DE VOLGENDE BESCHIKKING VASTGESTELD:

Artikel 1

Wanneer een lidstaat het voornemen heeft, ter zake van het vervoer per spoor, over de weg of over de binnenwateren, wettelijke of bestuursrechtelijke bepalingen vast te stellen, die voor de verwezenlijking van het gemeenschappelijk vervoerbeleid van essentieel belang kunnen zijn, geeft hij hiervan de Commissie tijdig en schriftelijk kennis en doet hij hiervan tegelijkertijd mededeling aan de overige lidstaten.

Artikel 2

  • 1. 
    Binnen twee maanden na de dag van ontvangst van de in artikel 1 bedoelde kennisgeving richt de Commissie een advies of een aanbeveling tot de lidstaat; tegelijkertijd doet zij hiervan mededeling aan de overige lidstaten.
  • 2. 
    Iedere lidstaat kan zijn opmerkingen over de desbetreffende bepalingen ter kennis van de Commissie brengen; hij deelt ze tegelijkertijd mede aan de overige lidstaten.
  • 3. 
    Indien een lidstaat erom verzoekt of indien de Commissie het wenselijk acht, pleegt de Commissie overleg met alle lidstaten omtrent de desbetreffende bepalingen. In het in lid 4 bedoelde geval kan dit overleg achteraf plaatsvinden binnen twee maanden.
  • 4. 
    De Commissie kan de in lid 1 vastgestelde termijn op verzoek van de lidstaat verkorten of met diens instemming verlengen. De termijn moet tot vijftien dagen worden beperkt, indien de lidstaat verklaart dat de door hem overwogen bepalingen een dringend karakter dragen. Indien de termijn wordt verkort of verlengd, doet de Commissie hiervan mededeling aan de lidstaten.
  • 5. 
    De lidstaat stelt de desbetreffende bepalingen eerst in werking na het verstrijken van de in lid 1 of lid 4 bedoelde termijn of nadat de Commissie haar advies of aanbeveling heeft opgesteld, behalve in uiterst dringende gevallen welke een onmiddellijk ingrijpen van de lidstaat vereisen. In dit geval stelt de lidstaat de Commissie...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.