Zelfverzekerd advies Fonds Podiumkunsten input voor Zijlstra - Hoofdinhoud
‘Het podiumkunstenveld heeft zijn toekomst weer in eigen hand genomen.’ Dat zijn de woorden van het Nederlands Fonds Podiumkunsten. Na het optuigen van een transparante en duidelijke structuur zijn scherpe en gedurfde keuzes gemaakt. Binnen de grote druk van 40 procent minder budget, ruim dubbel zoveel aanvragen en opname van een aantal instellingen uit de Basis Infra Structuur (BIS) is het Fonds erin geslaagd om ‘slechts’ 30 procent minder instellingen te honoreren, waarbij 17 nieuwkomers een kans krijgen.
Natuurlijk wordt nu duidelijk wat de concrete gevolgen zijn van de bezuinigingen voor de culturele sector. Dat doet pijn. Zeker voor een aantal gerenommeerde instellingen dat wel aan de criteria voldoet maar toch buiten de boot valt. Het culturele speelveld verliest mogelijk een aantal gezichtsbepalende gezelschappen. Veerkracht en vitaliteit zijn nodig om de klap op te vangen. En budget, waarvoor nieuwe financieringsvormen, nieuwe (renderende) fondsen - particulier en publiek opgezet - en nieuwe samenwerkingsverbanden aan de orde zijn.
Het CDA juicht toe dat de keuzes van het fonds complementair zijn aan de adviezen van de Raad voor Cultuur. Ten eerste valt de gunstige beoordeling van de aanvragen op. Het Fonds gebruikt woorden als: ‘realistisch en getuigend van ondernemerschap; grensverleggend, samenwerking zoekend en ruimte biedend aan nieuw talent’. Ik ben benieuwd waar het aan ligt, dat de RvC zich zo kritisch toonde over de aanvragen, terwijl het Fonds positief is. Ook inhoudelijk vullen de keuzes van het Fonds die van de RvC aan. Meer kleinschaligheid, meer honorering van het ‘MKB’ van de culturele sector, en aandacht voor vernieuwing. Keuzes die het CDA aanspreken. Talentontwikkeling blijft voor ons een belangrijk aandachtspunt.
Om tot een optimale mix te komen van Fonds- en Rijksbeschikkingen, zou staatssecretaris Zijlstra de hier gemaakte keuzes moeten meewegen. Het Fonds heeft zijn best gedaan, wat bijvoorbeeld blijkt uit de honorering van theaterproductiehuis Zeelandia, in een provincie die er in de BIS bekaaid van afkwam. Voor de regio’s Zuid en Oost pakt het minder gunstig uit. Reden temeer om er bij de staatssecretaris op aan te blijven dringen dat hij bij zijn beschikkingen het criterium van regionale spreiding, meer dan in het advies van de RvC, tot uiting laat komen.