SGP vraagt opheldering over EU-steun aan Oekraïens megakippenbedrijf

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op vrijdag 26 juli 2024.

Brussel - Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) heeft schriftelijke vragen gesteld over de miljoenensteun die de EU heeft gegeven aan het Oekraïense pluimveebedrijf Myronivsky Hliboproduct (MHP). Recent onderzoek van Follow The Money wijst erop dat Europese producenten door deze steun ernstig zijn benadeeld.

Bert-Jan Ruissen wil nu van de Commissie weten hoeveel steun en leningen het bedrijf de afgelopen jaren heeft gekregen van zowel de Europese Unie, als de Europese Investeringsbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkelingen, Ook wil hij weten of het bedrijf voldoet aan de Europese standaarden op het vlak van dierenwelzijn, milieu en sociale en arbeidsnormen. Verder vraagt de SGP-vertegenwoordiger welke concrete maatregelen de Commissie neemt om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

MHP kon dankzij leningen uit de EU uitgroeien tot een concern dat een gebied bestrijkt zo groot als Luxemburg en dat wekelijks acht miljoen geslachte vleeskuikens op de markt brengt. De oprichter/eigenaar van MHP zou een vermogen hebben van naar schatting 1,1 miljard euro. Volgens cijfers van de Europese Commissie is een kwart van alle landbouwgrond in Oekraïne in handen van slechts zeventig megabedrijven.