Eerste Kamerfractie stemt voor Belastingplan en beraadt zich op begrotingen

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op dinsdag 17 december 2024.

De Eerste Kamerfractie van het CDA heeft tijdens de laatste plenaire vergadering van 2024 ingestemd met het Belastingplan 2025 en de Wet beëindiging salderingsregeling. Daarnaast heeft de fractie bij zes begrotingsvoorstellen aangegeven schriftelijke vragen te willen stellen, voordat de Eerste Kamer tot besluitvorming van deze begrotingen overgaat.

Eerste Kamer besluit op zijn vroegst in februari over begrotingen

Op 12 december jl. heeft de Tweede Kamer ingestemd met alle begrotingsvoorstellen van het Rijk. Dinsdag 17 december zijn deze begrotingen procedureel behandeld in de commissies van de Eerste Kamer. Hierbij heeft het CDA aangegeven over zes begrotingsvoorstellen in schriftelijk overleg te willen treden met de regering. Het gaat daarbij over de begrotingen van landbouw, zorg, asiel en migratie, ontwikkelingssamenwerking, onderwijs en infrastructuur.

De Eerste Kamerfractie zal in de eerste weken na het kerstreces hierover schriftelijke vragen stellen, dan wel aansluiten bij vragen van andere fracties over de rechtmatigheid en uitvoerbaarheid van de voorgestelde begrotingsstaten. Naar aanleiding van de gegeven antwoorden zullen de senatoren overwegen of een debat gewenst is. De verwachting is dat de besluitvorming in de Eerste Kamer over alle begrotingen in de derde week van februari wordt afgerond.

CDA-fractie stemt in met Belastingplan 2025

Tevens hebben de Eerste Kamerleden van het CDA ingestemd met het Belastingplan 2025. Woordvoerder Janny Bakker-Klein legt de keuze als volgt uit: “Het pakket dat voorlag, was het resultaat van een politiek proces dat in de Tweede Kamer heeft plaatsgevonden. We zijn het niet eens met alle maatregelen die worden voorgesteld en sommigen daarvan vinden wij ronduit onverstandig.” Bakker-Klein benadrukt echter de rolvastheid van de Eerste Kamer: “De verleiding is groot om politiek-inhoudelijk op het pakket in te gaan, maar we hebben onszelf gedwongen om te focussen op de rechtsstatelijkheid, de kwaliteit en de consistentie en de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van het voorliggende pakket aan wetgeving.”

Senator Bakker-Klein wees in het debat over de grote complexiteit van het huidige belastingsysteem. Het kabinet heeft eerder toegezegd om het complexe stelsel te willen vereenvoudigen. Voor de CDA fractie is het belangrijk dat dit niet uitsluitend een Haagse exercitie wordt. Samen met de partij 50PLUS diende het CDA een motie in om een onafhankelijke commissie in te stellen, die mede op basis van alle eerdere rapporten en adviezen over het belastingstelsel en het toeslagenstelsel, en de recente rapporten met betrekking tot het sociale zekerheidsstelsel (commissie-Engbersen) en de arbeidsmarkt (commissie-Borstlap) gaat komen tot een samenhangende visie op het nieuwe belastingstelsel. De motie is aangehouden, om voldoende tijd te hebben om dit nader af te stemmen.

Drie moties ingediend bij Belastingplan 2025

Zelf heeft het CDA drie moties ingediend naar aanleiding van het debat. “Het CDA is niet gerust op de gevolgen van de BTW verhoging op logies, met name als het gaat om de grensregio’s. De staatssecretaris zegde toe om een impact analyse te laten uitvoeren, maar wilde de maatregel zelf niet uitstellen. Het CDA heeft in het bijzonder nog om aandacht gevraagd voor het afschaffen van verlaagde btw-tarieven voor groepsaccommodaties. “Op dit moment heeft de regering namelijk geen oog voor de gevolgen van en mogelijke compensatie voor mensen met een laag inkomen”, aldus Bakker-Klein over haar eerste motie.

In een tweede motie vraagt Bakker-Klein om een alternatief te onderzoeken voor de regeling van steward-ownership structuren. De structuur van dit soort ondernemingen is gericht op een bepaalde missie, in plaats van op winstmaximalisatie. Daarmee zorgen steward-ownership structuren wat het CDA betreft voor meer economische en maatschappelijke stabiliteit en een betere samenleving.

De fractie betreurt dat voor deze twee voorgaande moties helaas geen meerderheid hebben gehaald in de senaat.

Motie Bakker-Klein over giften vanuit vennootschappen aangenomen

Een derde motie over de voorgenomen afschaffing van de giftenaftrekregeling uit vennootschappen is wel aangenomen. Volgens Bakker-Klein was de afschaffing van deze regeling zonder deugdelijke impactanalyse voorgesteld. “De regering heeft bovendien geen overleg gepleegd met de sector. Daarmee is het proces onzorgvuldig geweest. Giften zijn juist een blijk van maatschappelijke betrokkenheid. Daarom verzoeken wij de regering om alsnog in overleg te treden met de sector en om samen alternatieven voor het afschaffen van de regeling te bekijken”, vervolgt Bakker-Klein.

De Eerste Kamerfractie is tevreden dat deze motie is aangenomen en kijkt uit naar de uitvoering hiervan.