Maak een einde aan onzekerheid zzp'ers - Hoofdinhoud
Eind vorig jaar ontstond veel onrust onder 1,8 miljoen zelfstandigen in Nederland. Opdrachtgevers durven door de onduidelijkheid geen zzp’ers meer in te huren en zzp’ers verliezen onnodig opdrachten. Om antwoord te krijgen op de vraag of zij als en met zzp’ers mogen werken zonder vrees voor naheffingen en boetes moeten zij zich nu baseren op jurisprudentie vanuit de Hoge Raad. Ondanks dat de Tweede Kamer afdwong dat er voorlopig geen boetes uitgedeeld zouden, bleef uiteindelijk de onrust onder zzp’ers. Om voor eens en voor altijd uit deze politieke impasse te komen hebben VVD, D66, CDA, en SGP de handen ineengeslagen en het initiatief genomen om zelf een wet te schrijven die hier duidelijkheid over verschaft. Deze wet is gebaseerd op het Belgische model.
De vraag wanneer iemand als zelfstandige kan werken voor een zakelijke opdrachtgever wordt beantwoord aan de hand van drie toetsen. Er komt een aparte commissie die kan helpen bij het beoordelen van het toetsingskader.
-
-Zelfstandigentoets: Is iemand echt een zelfstandige? Hierbij wordt er gekeken of iemand zich naar buiten toe gedraagt als zelfstandige: heeft iemand meerdere opdrachten? Investeert iemand in eigen bedrijfsmiddelen?
-
-Werkrelatietoets: zijn er belemmeringen om als zelfstandige te werken? Werkt iemand uit vrije wil als zelfstandige? Heeft iemand een grote mate van vrijheid over de uitvoering van het werk en vrijheid van werktijd of verlof? En is er sprake van hiërarchische controle?
-
-Sectoraal rechtsvermoeden: sommigen sectoren hebben een hoger risico op schijnzelfstandigheid. Denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van arbeidsmigranten die werken in constructies als zzp’ers.
Deze wet verankert ook de positie van zelfstandigen in de wet. Zelfstandigen krijgen daarmee de erkenning die ze verdienen. Daarnaast verwachten we wel dat ze een voorziening hebben getroffen tegen het risico van inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid en pensionering. Zelfstandigen hebben daarbij zelf de
verantwoordelijkheid en keuzevrijheid om die voorziening in te richten.
Vrijheid om te werken als zelfstandigen, rechtszekerheid voor opdrachtgevers en betere sociale bescherming gaan hand in hand in dit wetsvoorstel. We creëren een gelijk speelveld met mensen met een arbeidsovereenkomst en voorkomen zo misbruik.
Het wetsvoorstel gaat vandaag in pre-consultatie. De initiatiefnemers hebben gezamenlijk de conceptmemorie van toelichting afgerond en publiceren die nu, met als doel om in de verdere uitwerking alle inbreng vanuit het veld te kunnen verwerken. Daarna wordt de wet aangeboden aan de Raad van State en
vervolgens aan het Parlement.
Thierry Aartsen (VVD): “Zelfstandigen snakken naar autonomie en willen zelf bepalen hoe zij hun werkende leven inrichten. Met deze wet geven we zzp’ers de erkenning die ze verdienen, een duidelijk wettelijk kader en goede sociale bescherming."
Hans Vijlbrief (D66): “De onduidelijkheid voor zzp’ers sleept nu al tien jaar voort. Dit voorstel komt geen dag te vroeg. Dat we dit met een brede samenwerking doen, onderstreept het belang om orde op zaken te stellen. Zzp’ers zijn een onmisbare motor van onze samenleving.”
Inge van Dijk (CDA): “Meer ruimte voor zelfstandige werkenden gaat gepaard met een grotere verantwoordelijkheid. Met dit wetsvoorstel brengen we een duidelijkere positie voor zelfstandigen op de arbeidsmarkt in balans met de meerderheid van de mensen die bij een bedrijf in dienst willen werken. Dat
is hoognodig om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en de jarenlange onduidelijk rondom de positie van zelfstandigen weg te nemen.”
André Flach (SGP): “Het is de hoogste tijd voor duidelijkheid! Het is nu één groot grijs gebied. Wie is zzp’er en wie schijnzelfstandige? Zzp'ers lopen hierdoor zelfs opdrachten mis, terwijl zelfstandig ondernemers juist ruimte verdienen. Dit voorstel is een grote stap voorwaarts!”
Meer over ...