Verordening bruto nationaal inkomen (BNI)

1.

Kerngegevens

Document­datum 11-12-2002
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 252, 3

2.

Tekst

Titel

Voorstel

voor een verordening van de Raad betreffende de harmonisatie van het bruto nationaal inkomen tegen marktprijzen («BNI verordening»)

Datum Raadsdocument

17 oktober 2002

nr. Raadsdocument

13 246/02

nr. Commissie-document

COM(2002)558 def

Eerstverantwoordelijk Ministerie

EZ (CBS) i.o.m. FIN

Behandelingstraject in Brussel

Raadswerkgroep Ecofin-statistieken, EcoFin Raad

Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar)

De berekening van het geharmoniseerde BNI op basis van het Europese Systeem van Rekeningen (ESR) 1995 heeft geen gevolgen voor de EG-begroting. Destijds (Berlijn) is bij de vaststelling van de Financiële Perspectieven namelijk al rekening gehouden met deze herziening van de vaststelling van het BNP (nu BNI)

Korte inhoud en doelstelling van het voorstel

Ingevolge het Besluit 2000/597/EG over de eigen middelen wordt vanaf het begrotingsjaar 2002 het nieuwe ESR 95 gebruikt voor de berekening van het BNP, dat nu bruto nationaal inkomen (BNI) wordt genoemd. Uit het eigen middelenbesluit volgt dat hiervoor het wettelijk kader voor de harmonisatie en de verbetering van de vaststelling van het BNI opnieuw moet worden vastgesteld, waarbij rekening moet worden gehouden met de specifieke kenmerken van het ESR 95.

Het voorstel voor de verordening omvat de volgende onderwerpen:

  • de berekening van het BNI op basis van het ESR 95;
  • de verplichtingen van de lidstaten betreffende de indiening van de gegevens;
  • de oprichting van het BNI comité als nieuw forum voor de samenwerking tussen de lidstaten en de Commissie bij de verificatie en verbetering/harmonisatie van het BNI,

Rechtsbasis van het voorstel

Artikel 8 lid 2 van het eigen middelenbesluit (2000/597/EG). Dit besluit is gebaseerd op artikel 269 EG-Verdrag (unanimiteitsbesluitvorming).

Comitologie.

Raadplegingsprocedure.

Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering

Subsidiariteit: Positief. Op EU-niveau moeten afspraken worden gemaakt om op uniforme wijze het BNI (en de daarmee samenhangende nationale afdrachten) te berekenen.

Proportionaliteit

Positief. Er worden in het besluit drie manieren genoemd waarop het BNP, dat als basis dient voor de berekening van het BNI, kan worden gedefinieerd. Zonder dat het ten koste gaat van het van de harmonisatie van gegevens wordt de lidstaten nog enige vrijheid geboden. Door een systeem van kwaliteitscontroles en een systeem van onderzoeken, uit te voeren door de Commissie en het BNI-comité, is gegarandeerd dat de door de lidstaten gebruikte methoden en bronnen kunnen worden getoetst

Deregulering

uit het voorstel vloeien geen maatregelen voort die belastend zijn voor berichtgevers.

Nederlandse belangen

Nederland heeft zich altijd sterk gemaakt voor een uniforme wijze van samenstelling van statistieken. Dit speelt des te meer gezien de aanzienlijke financiële belangen die in het geding zijn. De afdrachten van de lidstaten in het kader van het eigen middelen besluit moeten gebaseerd zijn op kwalitatief hoogstaande en onomstreden statistische informatie. Om die reden is het ook van belang dat Nederland mede betrokken is bij de beoordeling van de kwaliteit van de BNI-raming van de lidstaten.

Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)

Geen consequenties voor de nationale regelgeving.

Rol EP in de besluitvormingsprocedure

Raadgevend

3.

Onderdeel van

11 dec
'02
Brief staatssecretaris bij aanbieding van vijf fiches met nieuwe Commissievoorstellen - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 252
 
 
 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.