Mededeling actieplan visbestanden Middellandse Zee

1.

Kerngegevens

Document­datum 11-12-2002
Publicatie­datum 07-04-2009
Kenmerk 22112, 252, 4

2.

Tekst

Titel

Mededeling van de Commissie aan de Raad en aan het Europees Parlement betreffende de vaststelling van een communautair actieplan voor de instandhouding en de duurzame exploitatie van visbestanden in de Middellandse Zee in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid

Datum Raadsdocument

11 oktober 2002

nr. Raadsdocument

13 009/02

nr. Commissiedocument

COM(2002)535 def

Eerstverantwoordelijke ministerie

LNV i.o.m. BZ, FIN, BZ/OS, VROM

Behandelingstraject in Brussel

Raadswerkgroep Intern, Coreper, Raad Landbouw en Visserij

Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar)

De mededeling gaat niet in op specifieke budgettaire gevolgen voor de EU-begroting. Wel wordt duidelijk dat een gedeelte van de te ontwikkelen acties uit het FIOV gefinancierd dienen te worden.

Korte inhoud en doelstelling van het voorstel

De basisverordening voor het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) is het uitgangspunt voor het beleid voor de Middellandse Zee. Het structuuren marktbeleid in de Middellandse Zee zijn op dezelfde wijze toegepast als in andere delen van de Gemeenschap. Dat geldt ook voor het beleid inzake controle, de exploitatie van de levende rijkdommen van de zee gericht op duurzame milieu-, economische en sociale voorwaarden. Het instandhoudingsbeleid daarentegen is traditioneel op een andere manier toegepast dan in andere gebieden. Er zijn enkele grote verschillen met de overige visserijgebieden van de Unie. Zo zijn er maar weinig wetenschappelijke gegevens over de bestanden en is de juridische en geografische aard van dit gebied zeer verschillend. Veel bestanden worden tevens bevist door niet lidstaten uit het Midden-Oosten, NoordAfrika en Azië, waardoor het zeer ingewikkeld is te komen tot gemeenschappelijke afspraken over bestandsbeheer.

De Commissie beoogt een aantal acties op communautair niveau te nemen om de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid te verwezenlijken in de Middellandse Zee. In dit actieplan zijn de volgende specifieke actieterreinen op communautair niveau opgenomen om te komen tot een coherente interne aanpak:

  • een gecoördineerde aanpak inzake de jurisdictie over maritieme wateren;
  • vermindering van de totale visserijdruk;
  • toepassing van vangstbeperkingen waar dit mogelijk is;
  • verbetering van het huidige exploitatiepatroon en vermindering van de nadelige gevolgen voor de bestanden en het milieu;
  • verbetering van de controle en de rechtshandhaving;
  • versterking van de wetenschappelijke structuren en verbetering van de wetenschappelijke kennis;
  • grotere betrokkenheid van de belanghebbenden bij het overleg.

Rechtsbasis van het voorstel

n.v.t.

Comitologie

geen

Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering

positief, het betreft een exclusieve bevoegdheid van de EG Nederlandse belangen:

Geen directe belangen voor Nederland behalve het financiële belang op EU-niveau. Wel zijn er algemene belangen: naleving van gemeenschappelijke regelgeving en level playing field voor alle visserijgebieden in de EU. Het voorstel vormt een integraal onderdeel van de hervormingsplannen voor het Gemeenschappelijk Visserijbeleid.

Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)

geen

Rol EP in de besluitvormingsprocedure

geen; het betreft een mededeling die het EP ter informatie is toegegaan.

3.

Onderdeel van

11 dec
'02
Brief staatssecretaris bij aanbieding van vijf fiches met nieuwe Commissievoorstellen - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Buitenlandse Zaken (BUZA)
22112, nr. 252
 
 
 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.