Mededeling structurele indicatoren - Hoofdinhoud
Inhoudsopgave
Documentdatum | 11-12-2002 |
---|---|
Publicatiedatum | 07-04-2009 |
Kenmerk | 22112, 252, 5 |
Titel
Mededeling van de Commissie: «Structurele indicatoren»
Datum Raadsdocument
21 oktober 2002
nr. Raadsdocument
13 358/02
nr. Commissiedocument
COM(2002)551 def
Eerstverantwoordelijke ministerie
BZ in nauw overleg met EZ(CBS), i.o.m alle departementen
Behandelingstraject in Brussel
Het behandelingstraject is nog niet geheel duidelijk. Het EPC, SPC en EMCO zullen de mededeling behandelen. Verder staat zij op de agenda van de Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken van 2 en 3 december 2002. In goede coördinatie met de andere betrokken raadsformaties zal de Ecofinraad van 3 december 2002 conclusies aannemen over de mededeling.
Consequenties voor EG-begroting in EURO (per jaar)
Geen
Korte inhoud en doelstelling van het voorstel
De Europese Raad van Lissabon (maart 2000) heeft een nieuw strategisch doel gesteld voor de EU voor de komende 10 jaar: «de meest dynamische en concurrerende kenniseconomie ter wereld te worden die in staat is tot duurzame economische groei met meer en betere banen en een hechtere sociale samenhang.» De Lissabonstrategie heeft drie dimensie: een economische, sociale en een milieudimensie. De Europese Raad van Lissabon en de Europese Raden die erop volgden, hebben een aantal actiepunten vastgesteld die helpen het strategische doel te verwezenlijken.
Om de voortgang naar het strategische doel vast te stellen en om de strategie te kunnen bijsturen, besloot de Europese Raad jaarlijks in het voorjaar bijeen te komen. Ter voorbereiding daarop, stelt de Commissie het zogeheten «voorjaarsrapport» (voorheen het «syntheserapport»). Zij doet dit op basis van zogeheten «structurele indicatoren». Dit rapport is een van de belangrijkste discussiestukken voor de Europese Raad.
In de voorliggende mededeling, presenteert de Commissie de structurele indicatoren voor het voorjaarsrapport voor de voorjaarsvergadering van de Europese Raad op 21 maart 2003 in Brussel. De set indicatoren die de Commissie voorstelt komt grotendeels overeen met die van vorig jaar zodat er sprake is van grote stabiliteit. Net als vorige keer stelt de Commissie stelt 42 indicatoren voor die gelijkelijk verdeeld zijn over zes categorieën. De wijzigingen zijn beperkt gebleven tot vervanging van drie indicatoren door nieuwe die de politieke prioriteiten beter weerspiegelen. Daarnaast zijn enkele indicatoren opnieuw gedefinieerd.
De belangrijkste wijzigingen zijn de volgende.
-
-De indicator «gemiddelde effectieve leeftijd waarop mensen stoppen met werken» komt in de plaats van «werkgelegenheidsgraad van oudere werknemers». Deze indicator weerspiegelt de conclusie van de Europese Raad van Barcelona beter, dat de gemiddelde leeftijd waarop mensen ophouden met werken met ongeveer vijf jaar omhoog moet in 2010.
-
-De indicator «convergentie van rentevoeten» komt in de plaats van «kapitaal verworven op de aandelenmarkt», omdat zij beter de voortgang meet in de integratie van de kapitaalmarkten.
-
-De indicator «registraties van nieuwe bedrijven» komt in de plaats van «bedrijfsinvesteringen» omdat de nieuwe indicator beter de voortgang weergeeft die lidstaten boeken in verlaging van de kosten en tijd die nodig is om bedrijven op te zetten.
-
-De indicator voor «R&D-uitgaven» is hergedefinieerd. Voortaan is zij onderverdeeld naar de financier van het onderzoek in plaats van naar de uitvoerder ervan. Dit sluit beter aan bij de 3%-doelstelling van de Europese Raad van Barcelona voor uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling.
Het voorjaarsrapport voor de voorjaarsvergadering van de Europese Raad van maart 2003 zal de score op de indicatoren van alle 13 kandidaatlidstaten bevatten. Hiermee geeft de Commissie gehoor aan de oproep van de Europese Raad van Gotenburg.
Rechtsbasis van het voorstel
N.v.t. (mededeling)
Comitologie
N.v.t. (mededeling)
Subsidiariteit, proportionaliteit, deregulering
Positief: de structurele indicatoren zijn bedoeld om de Europese Raad in staat te stellen tot open coördinatie van het beleid binnen de Lissabonstrategie, dat wil zeggen te benchmarken en best practices te identificeren. Dit zijn lichte vormen van coördinatie. Er ligt een duidelijke meerwaarde in elkaar aansporen het sociaal-economische en milieubeleid te verbeteren en voorbeelden van succesvol beleid te delen.
Nederlandse belangen
Nederland staat zeer positief tegenover de Lissabonstrategie. De Europese Voorjaarsraad van 2003 zal verdergaan met de consolidatie ervan. Nederland streeft ernaar dat ook deze Europese Raad een succes wordt. De structurele indicatoren zijn daarbij een belangrijk instrument: zij staan aan de basis van het voorjaarsrapport. Met een goede set structurele indicatoren kan de Commissie:
-
-een scherpe analyse opstellen van de economische, sociale en milieusituatie en vooruitzichten;
-
-de stand van zaken weergeven in de implementatie van de Lissabonstrategie en vermelden waar de Europese Raad knopen moet doorhakken;
-
-een analyse maken van de meest succesvolle beleidsmaatregelen De Commissie kan zo een belangrijke bijdrage geven aan het succes van de Europese Voorjaarsraad.
Consequenties voor nationale regelgeving/beleid c.q. decentrale overheden (betrokkenheid IPO/VNG)
Geen.
Rol EP in de besluitvormingsprocedure
N.v.t., het betreft een mededeling die het EP ter informatie is toegegaan.
11 dec '02 |
Brief staatssecretaris bij aanbieding van vijf fiches met nieuwe Commissievoorstellen - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie |
Buitenlandse Zaken (BUZA) 22112, nr. 252 |