Wachten op weer een voedselcrisis? - Hoofdinhoud
Speculatie met voedsel en afwezigheid van regels zorgt voor winsten, maar ook voor honger. Er moeten volgens Tweede Kamerlid Hugo Polderman regels komen om een nieuwe voedselcrisis af te wenden.
Hugo Polderman is Tweede Kamerlid voor de SP
Deze week is er een VN voedseltop in Rome. Belangrijk, want de voedselcrisis behoeft een wereldwijde aanpak, zoals onlangs ook milieuminister Jacqueline Cramer bepleitte. De analyse van Cramer schiet echter flink tekort. Want de belangrijkste oorzaak van de voedselcrisis zit hem er niet in dat er te weinig voedsel is, het ligt hem aan de totale afwezigheid van marktregels. Gevolg: voedselprijzen die waanzinnige hoogte- en dieptepunten vertonen en Wallstreetcowboys die het brood uit de mond van de armen speculeren.
Speculeren op voedselprijzen is een lucratieve handel geworden. In de vijftien maanden voor maart 2008 schoten voedselprijzen omhoog met gemiddeld 71 procent. Daarentegen hebben in de periode voor de voedselcrisis boeren in ontwikkelingslanden jarenlang geworsteld met extreem lage prijzen voor hun producten.
Voedsel is een basisbehoefte van de mens. Producent en consument hebben geen baat bij deze extreme prijsschommelingen. Centrale vraag op de wereldvoedseltop zou moeten zijn hoe we voedselmarkten zowel in het belang van de boer als van de consument zodanig kunnen reguleren dat er een stabiele en redelijke prijs ontstaat, iedereen toegang tot voedsel heeft en duurzaamheid wordt beloond.
Het blind varen op dogma’s van onder andere het Internationale Monetaire Fonds en de WTO dat de voedselmarkt niet op vraag en aanbod mag worden gereguleerd brengt grote schade aan. Met een krediet-, energie-, klimaat- water-, en voedselcrisis heeft het Westen van ’crisis’ een succesvol exportproduct gemaakt. Iedereen die nu nog durft te stellen dat marktregulering een vies woord is blijkt niets te willen leren van de geschiedenis.
Een wereldvoedseltop die geen regels durft te stellen om mensen te beschermen tegen de willekeur van speculatie is enkel een opmaat naar een volgende voedselcrisis.
Dit artikel verscheen op 18 november in het Agrarisch Dagblad