Besluit 2006/526 - Betrekkingen tussen de EG en Groenland en Denemarken

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit was geldig tot 31 december 2013 en moest uiterlijk op 1 januari 2007 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2006/526/EG: Besluit van de Raad van 17 juli 2006 inzake de betrekkingen tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en Groenland en het Koninkrijk Denemarken, anderzijds

officiële Engelstalige titel

2006/526/EC: Council Decision of 17 July 2006 on relations between the European Community on the one hand, and Greenland and the Kingdom of Denmark on the other
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2006/526
Origineel voorstel COM(2006)142 NLEN
Celex-nummer i 32006D0526

3.

Key dates

Document 17-07-2006
Bekendmaking in Publicatieblad 16-03-2007; Special edition in Romanian: Chapter 11 Volume 047,OJ L 208, 29.7.2006,Special edition in Bulgarian: Chapter 11 Volume 047,OJ L 76M , 16.3.2007
Inwerkingtreding 01-01-2007; van kracht zie art 14
Einde geldigheid 31-12-2013; zie art. 14

4.

Wettekst

29.7.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 208/28

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 17 juli 2006

inzake de betrekkingen tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en Groenland en het Koninkrijk Denemarken, anderzijds

(Voor de EER relevante tekst)

(2006/526/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 187,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Verdrag houdende wijziging van de Verdragen tot oprichting van de Europese Gemeenschappen voor wat Groenland betreft (1) (hierna „het Groenlandverdrag” genoemd), dat op 1 februari 1985 in werking is getreden, bepaalt dat het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap niet meer van toepassing is op Groenland, maar dat Groenland, als deel van een lidstaat, voortaan geassocieerd is met de Europese Gemeenschap als een van de landen en gebieden overzee (LGO).

 

(2)

In de preambule van het Groenlandverdrag wordt gesteld dat een regeling tot stand moet worden gebracht waarbij nauwe en duurzame betrekkingen tussen de Gemeenschap en Groenland worden gehandhaafd en hun wederzijdse belangen, en met name de ontwikkelingsbehoeften van Groenland, in aanmerking worden genomen en dat de op de landen en gebieden overzee toepasselijke regeling, als omschreven in het vierde deel van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, het passende kader voor deze betrekkingen vormt.

 

(3)

Overeenkomstig artikel 182 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap heeft de associatie ten doel het bevorderen van de economische en sociale ontwikkeling van de landen en gebieden overzee en de totstandbrenging van nauwe economische betrekkingen tussen hen en de Gemeenschap in haar geheel. Overeenkomstig artikel 188 van het Verdrag is het bepaalde in de artikelen 182 tot en met 187 op Groenland van toepassing behoudens de voor Groenland geldende bijzondere bepalingen omschreven in het Protocol betreffende de bijzondere regeling van toepassing op Groenland, dat aan het Verdrag is gehecht.

 

(4)

De bepalingen met het oog op de toepassing van de in de artikelen 182 tot en met 186 van het Verdrag vervatte beginselen zijn opgenomen in Besluit 2001/822/EG van de Raad van 27 november 2001 betreffende de associatie van de LGO met de Europese Gemeenschap („LGO-besluit”) (2), dat op Groenland van toepassing blijft volgens de voorwaarden waarin dat besluit voorziet.

 

(5)

De Raad van de Europese Unie was het, blijkens zijn conclusies van 24 februari 2003 betreffende de evaluatie halverwege van het vierde visserijprotocol tussen de Europese Gemeenschap, de regering van Denemarken en de autonome regering van Groenland, erover eens dat de toekomstige betrekkingen tussen de EU en Groenland moeten worden verruimd en verstevigd, met inachtneming van het belang van de visserij en de structurele ontwikkelingsproblemen in Groenland. De Raad verbond zich er voorts toe de toekomstige betrekkingen van de EU met Groenland na 2006 te baseren op een alomvattende partnerschap voor duurzame ontwikkeling, waarvan een specifieke visserijovereenkomst deel uitmaakt, waarvoor de onderhandelingen zullen verlopen volgens de algemene regels en beginselen voor dergelijke overeenkomsten.

 

(6)

De Raad van de Europese Unie was blijkens zijn conclusies van 24 februari 2003 van oordeel dat binnen het volgende financiële kader van de Europese Unie, mede gelet op de behoeften van alle landen en gebieden overzee, het huidige niveau als oriëntatiepunt voor de toekomstige financiële verbintenissen moet dienen, met inachtneming van andere omstandigheden en een redelijk evenwicht van wederzijdse belangen — met name de ontwikkelingsbehoeften van Groenland en de behoeften van de Gemeenschap aan onafgebroken toegang tot de visbestanden die in de Groenlandse...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.