Europese Raad 12 februari 2015

Met dank overgenomen van Europa Nu.
Groepsportret deelnemers Europese Raad 12 februari 2015 © Europese Unie, 2015

Tijdens de informele top van Europese staatshoofden en regeringsleiders i op 12 februari 2015 is onder andere besloten de Europese grenzen strenger te controleren om terroristen beter te kunnen onderscheppen. Ook drongen de staatshoofden en regeringsleiders aan om een 'Passagiersnamen Register' binnen Europa in te voeren.

De bijeenkomst stond in het teken van de aanslagen in Parijs in januari. Ook werd er gesproken over de ontwikkelingen op het gebied van de economische en monetaire unie en de situatie in Oekraïne.

1.

De onderwerpen

Europese aanpak van terrorisme

De top stond vooral in het teken van terrorisme en de problematiek rond Syrië-gangers. Na afloop van de top gaven de regeringsleiders een gezamenlijke reactie over het antiterrorismebeleid dat de komende tijd gevoerd moet worden. Prioriteiten die daarbij volgens hen moeten worden gesteld zijn: de veiligheid van burgers garanderen, radicalisering voorkomen en waarden veiligstellen, en samenwerken met de internationale partners.

Het garanderen van de veiligheid van de burgers wil de Raad met name bereiken door bij de Europese Commissie i aan te dringen op een doeltreffende richtlijn voor een passagiersnamenregister. Daarnaast moet er, binnen het Schengenkader, worden gekeken hoe de controles aan de buitengrenzen van de EU verbeterd en gemoderniseerd kunnen worden.

Economische en Monetaire Unie

Naar aanleiding van de beslissing van de Europese Centrale Bank i, om voor 1140 miljard euro aan staatsobligaties op te kopen, vond de Raad het extra belangrijk om alle nationale economieën in de eurozone volledig aan te sluiten op de monetaire unie. De EU-leiders zijn tijdens deze top overeen gekomen dat structurele hervormingen nodig zijn en een sterke politieke wil om dit mogelijk te maken. De Europese Raad heeft aangegeven hier de komende tijd verder aan te werken.

Nederland heeft aangegeven dat het belangrijk is dat de lidstaten van de Europese Unie i nauw worden betrokken bij het definitieve rapport waaraan de Commissie werkt.

Griekenland

Ook de financiële situatie van Griekenland is aan bod geweest. De voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem i, gaf tijdens de EU-top kort een verslag van de afgelopen eurogroepbijeenkomst, die in dezelfde week werd gehouden. De Eurozonetop heeft op 24 oktober aan de voorzitter van de Europese Commissie gevraagd om stappen voor te bereiden naar beter economisch bestuur in de Eurozone i. De Raad gaat hier nu verder over discussiëren.

Situatie in Oekraïne

Tot slot is ook de situatie in Oekraïne aan bod gekomen. Zowel de Duitse bondskanselier Merkel i als de Franse president Hollande i waren een dag voor de top nog in Minsk aanwezig voor vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne. Daar werd op 12 februari 2015 een akkoord getekend. President Porosjenko i van Oekraïne was kort bij de EU-top aanwezig om een samenvatting te geven van de gesprekken.

2.

Meer informatie