Griekenland domineert debat over Europese top - Hoofdinhoud
debat - De Kamer blikt terug op de Europese top en bespreekt het akkoord over de steunmaatregelen voor Griekenland.
Met premier Rutte i wordt teruggekeken op de Europese top van 12 en 13 februari 2015. Tijdens diezelfde dagen speelde in de eurogroep de besluitvorming over de steunmaatregelen aan Griekenland. Een ruime Kamermeerderheid is blij dat er "tijd gewonnen is, omdat Griekenland langs het randje van de afgrond ging", zoals Van Bommel (SP i) het verwoordt. Minister Dijsselbloem (Financiën) krijgt van meerdere woordvoerders dan ook complimenten voor zijn optreden als voorzitter van de eurogroep. Gelukkig is Griekenland in de eurozone gebleven, concludeert Nijboer (PvdA). Volgens Harbers (VVD) is het goed dat de eurogroep heeft vastgehouden aan de afspraken tussen de trojka en Griekenland.
Kan Griekenland de afspraken waarmaken?
De Griekse minister van Financiën heeft een lijst met allerlei hervormingen en bezuinigingen ingediend. Daarop staan onder andere zaken als belastingontduiking aanpakken, corruptie bestrijden, privatiseringen doorvoeren en pensioenen hervormen. Waarom zou het Griekenland nu wel lukken?, vraagt Schouten (ChristenUnie i) zich af. Van Dijck (PVV) en Bontes (GrBvK) hebben geen vertrouwen in de beloften en zien geen enkele garantie dat Griekenland deze hervormingen gaat doorvoeren. Klaver (GroenLinks i) vindt juist dat we "vastzitten in een kramp van afspraak is afspraak" en denkt dat we uiteindelijk schulden zullen moeten kwijtschelden.
Ook Oekraïne, Lampedusa en Syrië komen ter sprake
Hoewel Griekenland de meest besproken kwestie is in dit debat, ging het in Brussel natuurlijk over meer onderwerpen. Zo baart de situatie in Oekraïne en het feit dat de Minskakkoorden niet standhouden verschillende leden grote zorgen. Rutte benadrukt dat er een volledig staakt-het-vuren nodig is en dat het conflict alleen door onderhandelingen en niet militair beëindigd kan worden. Koolmees (D66) vraagt om meer aandacht voor de dramatische verdrinking van vluchtelingen bij hun oversteek naar Lampedusa. SGP'er Dijkgraaf roept de regering op om iets te doen om Syrische christenen te hulp te schieten die door IS ontvoerd zijn.
Uitstel voor Frankrijk oogst weinig begrip
Frankrijk mag er tot 2017 over doen om zijn begrotingstekort terug te dringen onder de Europese norm van 3%. De Europese Commissie i heeft Frankrijk bovendien al eerder uitstel verleend. Schouten ziet deze soepelheid als "een mes in de rug van alle landen die zich wel aan de afspraken houden". Ook Koolmees vindt dat Europa i met twee maten meet. Van Haersma Buma (CDA) vindt het uitstel "absurd" en vraagt de regering om Frankrijk strikt te houden aan de afspraken uit het Stabiliteits- en Groeipact i. Dijsselbloem legt uit dat met dit uitstel strenge voorwaarden gepaard gaan.
De Kamer stemt op 26 februari over de moties die bij het debat zijn ingediend.
Zie ook:
-
-Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
-De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
-
Laatst bijgewerkt: 22:33 - woensdag 25 februari 2015
Direct naar het begin van de pagina