Besluit 2014/839 - Openbaar maken van informatie over bijeenkomsten van leden van de Commissie en organisaties of als zelfstandige werkzame personen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 28 november 2014 gepubliceerd en is op 29 november 2014 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2014/839/EU, Euratom: Besluit van de Commissie van 25 november 2014 betreffende het openbaar maken van informatie over bijeenkomsten van leden van de Commissie en organisaties of als zelfstandige werkzame personen

officiële Engelstalige titel

2014/839/EU, Euratom: Commission Decision of 25 November 2014 on the publication of information on meetings held between Members of the Commission and organisations or self-employed individuals
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2014/839
Celex-nummer i 32014D0839

3.

Key dates

Document 25-11-2014
Bekendmaking in Publicatieblad 28-11-2014; PB L 343 p. 22-24
Inwerkingtreding 29-11-2014; in werking datum publicatie +1 zie art 7
01-12-2014; Toepassing zie art 7
Einde geldigheid 05-12-2024; afgeschaft en vervangen door 32024D3081

4.

Wettekst

28.11.2014   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 343/22

 

BESLUIT VAN DE COMMISSIE

van 25 november 2014

betreffende het openbaar maken van informatie over bijeenkomsten van leden van de Commissie en organisaties of als zelfstandige werkzame personen

(2014/839/EU, Euratom)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de Europese Unie,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 249,

Gezien het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name artikel 106 bis,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Overeenkomstig artikel 11, leden 1 en 2, van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) moeten de instellingen de burgers en de representatieve organisaties langs passende wegen de mogelijkheid bieden hun mening over alle onderdelen van het optreden van de Unie kenbaar te maken en daarover in het openbaar in discussie te treden. De instellingen moeten ook een open, transparante en regelmatige dialoog voeren met representatieve organisaties en met het maatschappelijk middenveld. Voorts moet de Commissie overeenkomstig artikel 2 van Protocol nr. 2 betreffende de toepassing van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid en artikel 11, lid 3, VEU brede raadplegingen houden alvorens een wetgevingshandeling voor te stellen.

 

(2)

Met dat doel ontmoeten de leden van de Commissie en leden van hun kabinetten regelmatig organisaties of als zelfstandige werkzame personen, om de moeilijkheden te leren kennen waarmee zij worden geconfronteerd en hun standpunten over het beleid en de wetgeving van de Unie te begrijpen.

 

(3)

Om ervoor te zorgen dat overeenkomstig artikel 10, lid 3, VEU, iedere burger kan deelnemen aan het democratisch bestel van de Unie en dat de besluitvorming op een zo open mogelijke wijze plaatsvindt, is het van belang dat burgers kunnen vernemen welke contacten de leden van de Commissie en leden van hun kabinetten hebben met organisaties of als zelfstandige werkzame personen.

 

(4)

Burgers beschikken al over een recht op toegang tot documenten van de instellingen krachtens Verordening (EG) nr. 1049/2001 van het Europees Parlement en de Raad (1). Dit besluit heeft geen betrekking op toegang tot documenten, noch op de toepassing van Verordening (EG) nr. 1049/2001.

 

(5)

Overeenkomstig de beleidsrichtsnoeren die de voorzitter van de Commissie op 15 juli 2014 heeft gepresenteerd, zal de Commissie zich inzetten voor een grotere transparantie in haar contacten met belanghebbenden en lobbyisten.

 

(6)

Er zijn geen aanvullende maatregelen nodig op het gebied van de deelname van leden van de Commissie en leden van hun kabinetten aan openbare evenementen, aangezien die informatie al publiek beschikbaar is, maar de openbaarmaking van informatie over bijeenkomsten met organisaties of als zelfstandige werkzame personen zou de transparantie van het optreden van de Commissie verder vergroten.

 

(7)

Daarom moeten de leden van de Commissie informatie over door hen of door leden van hun kabinetten met organisaties of als zelfstandige werkzame personen gehouden bijeenkomsten over kwesties die verband houden met besluitvorming en beleidsuitvoering in de Unie, openbaar maken.

 

(8)

Bijeenkomsten met vertegenwoordigers van andere instellingen of organen van de Unie, die in de gewone interinstitutionele betrekkingen passen, vallen niet onder dit besluit. Bijeenkomsten met vertegenwoordigers van overheidsinstanties van de lidstaten vallen niet onder dit besluit, aangezien die instanties het algemeen belang nastreven en krachtens het beginsel van loyale samenwerking bijdragen aan de werkzaamheden van de Commissie. Met het oog op de bescherming van de internationale betrekkingen van de Unie vallen bijeenkomsten met vertegenwoordigers van...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.