Interinstitutioneel Akkoord van 7 november 2002 tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie over de financiering van het solidariteitsfonds van de EU ter aanvulling van het Interinstitutioneel Akkoord van 6 mei 1999 over de begrotingsdiscipline en de verbetering van de begrotingsprocedure

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit interinstitutioneel akkoord (IIA) was geldig van 1 januari 2002 tot 31 december 2006.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Interinstitutioneel Akkoord van 7 november 2002 tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie over de financiering van het solidariteitsfonds van de Europese Unie ter aanvulling van het Interinstitutioneel Akkoord van 6 mei 1999 over de begrotingsdiscipline en de verbetering van de begrotingsprocedure

officiële Engelstalige titel

Interinstitutional Agreement of 7 November 2002 between the European Parliament, the Council and the Commission on the financing of the European Union Solidarity Fund supplementing the Interinstitutional Agreement of 6 May 1999 on budgetary discipline and improvement of the budgetary procedure
 
Rechtsinstrument Interinstitutioneel akkoord (IIA)
Origineel voorstel SEC(2002)960 NLEN
Celex-nummer i 32002Q1120(01)

3.

Key dates

Document 07-11-2002
Bekendmaking in Publicatieblad 20-11-2002; PB C 283 p. 1-2
Ondertekening 07-11-2002; Brussel
Inwerkingtreding 01-01-2002; in werking zie pt. 6
Einde geldigheid 31-12-2006; vervangen door 32006Q0614(01)

4.

Wettekst

Avis juridique important

|

5.

32002Q1120(01)

Interinstitutioneel Akkoord van 7 november 2002 tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie over de financiering van het solidariteitsfonds van de Europese Unie ter aanvulling van het Interinstitutioneel Akkoord van 6 mei 1999 over de begrotingsdiscipline en de verbetering van de begrotingsprocedure

Publicatieblad Nr. C 283 van 20/11/2002 blz. 0001 - 0002

Interinstitutioneel Akkoord

van 7 november 2002

tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie over de financiering van het solidariteitsfonds van de Europese Unie ter aanvulling van het Interinstitutioneel Akkoord van 6 mei 1999 over de begrotingsdiscipline en de verbetering van de begrotingsprocedure

(2002/C 283/01)

  • 1. 
    Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie hebben overeenstemming bereikt over het volgende flexibiliteitsmechanisme voor een solidariteitsfonds van de Europese Unie, hierna "fonds" genoemd, opgericht bij Verordening (EG) nr. 2012/2002 van de Raad(1).

Het fonds heeft als doel snelle financiële bijstand mogelijk te maken wanneer zich een grote ramp voordoet op het grondgebied van een lidstaat of een kandidaat-lidstaat waarmee over toetreding tot de Europese Unie wordt onderhandeld, zulks overeenkomstig het desbetreffende basisbesluit.

  • 2. 
    Voor de uitgaven van het fonds is jaarlijks een bedrag van maximaal 1 miljard EUR beschikbaar. Op 1 oktober van elk jaar moet ten minste een vierde van het jaarlijkse bedrag nog beschikbaar zijn om de behoeften te dekken die tot het einde van het jaar ontstaan. Niet toegewezen gedeelten van het jaarlijkse bedrag mogen niet worden overgedragen.

In uitzonderlijke gevallen en indien de resterende beschikbare financiële middelen van het fonds in het jaar dat de ramp zich voordoet in de zin van het desbetreffende basisbesluit, niet toereikend zijn voor de bijstand die de begrotingsautoriteit nodig acht, kan de Commissie voorstellen dat het verschil uit het fonds van het volgende jaar gefinancierd wordt. Het begrotingsplafond van het fonds voor het jaar waarin de ramp zich voordoet en voor het volgende jaar, mag in geen geval worden overschreden.

  • 3. 
    Wanneer is voldaan aan de in het basisbesluit gestelde voorwaarden inzake de beschikbaarstelling van middelen uit het fonds, zal de Commissie voorstellen gebruik te maken van het flexibiliteitsmechanisme. Als er mogelijkheden zijn tot herschikking van de vastleggingskredieten in de rubriek die aanvullende uitgaven vergt, houdt de Commissie daar rekening mee als zij overeenkomstig het Financieel Reglement de nodige voorstellen doet via het passende begrotingsinstrument.

De bijbehorende uitgaven worden in de begroting opgenomen boven het maximum van de betrokken rubrieken van de financiële vooruitzichten vastgelegd in bijlage I bij het Interinstitutioneel Akkoord van 6 mei 1999 tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie over de begrotingsdiscipline en de verbetering van de begrotingsprocedure(2).

  • 4. 
    Tezamen met haar voorstel om van het flexibiliteitsmechanisme gebruik te maken, brengt de Commissie een trialoogprocedure op gang, zo nodig in vereenvoudigde vorm, om de twee takken van de begrotingsautoriteit te doen instemmen met de vereiste toepassing van het flexibiliteitsmechanisme en met het bedrag dat boven elke rubriek wordt toegewezen. Het besluit om van het flexibiliteitsmechanisme gebruik te maken, wordt door de twee takken van de begrotingsautoriteit gezamenlijk genomen overeenkomstig de stemregels in artikel 272, lid 9, vijfde alinea, van het EG-Verdrag.
  • 5. 
    Nadat in de trialoog een akkoord is bereikt en het gezamenlijke besluit is aangenomen, verbinden de twee takken van de begrotingsautoriteit zich ertoe de desbetreffende gewijzigde begroting zo spoedig mogelijk en bij voorkeur in één lezing door elk van de beide betrokken instellingen te laten goedkeuren.
  • 6. 
    Dit Interinstitutioneel Akkoord...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

6.

Origineel voorstel

 

7.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

8.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

9.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.