Hoogtepunten plenaire vergadering: Brexit en de strijd tegen propaganda en cyberveiligheid - Hoofdinhoud
Afgelopen week keurden Parlementsleden verschillende nieuwe regelgevingen goed, waaronder noodmaatregelen voor Brexit, de toegankelijkheidswet en de cyberveiligheidsverordening.
Nadat het Verenigd Koninkrijk de Brexit-deal opnieuw verworpen had, eisten Parlementsleden duidelijkheid van de Britse regering. Het Parlement keurde ook de noodmaatregelen goed om de negatieve gevolgen van een no-deal Brexit voor burgers en bedrijven te beperken, voornamelijk met betrekking op de kwesties inzake handel, transport, Erasmus, sociale zekerheid en visserij.
Belangrijke producten en diensten zoals kaartautomaten, smartphones en geldautomaten, zullen toegankelijker worden voor mindervaliden en ouderen, nadat het Europees Parlement i groen licht heeft gegeven voor de Europese toegankelijkheidswet.
EP-leden steunden nieuwe regels om de presentatie van het burgerinitiatief te vergemakkelijken.
In het kader van de Europese verkiezingen in mei heeft het Parlement nieuwe regels goedgekeurd die Europese politieke partijen bestraffen waarvan de leden de regels inzake gegevensbescherming schenden om de verkiezingsresultaten te beïnvloeden.
Om een beter antwoord te bieden op de uitdagingen op het gebied van veiligheid en migratie hebben de leden van het Europees Parlement op woensdageen hervorming van het EU-visuminformatiesysteem goedgekeurd.
"Het is duidelijk dat isolationisme, protectionisme en nationalisme geen oplossing zijn", aldus de Slowaakse premier Peter Pellegrini i, de 18e Europese leider die deelnam aan het Future of Europe-initiatief.
Het Europees Parlement heeft dinsdag ook een nieuwe richtlijn aangenomen om boeren en kleine bedrijven te beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken van grote spelers zoals supermarktketens.
Parlementsleden hebben ook de cyberveiligheidsverordening aanvaard, een wet die een EU i-breed cyberbeveiligingscertificatieschema instelt. (Lees meer informatie in onze infografiek).
Op dinsdag keurde het Parlement de prioriteiten goed voorhet Europees Solidariteitskorps voor de jaren 2021-2027.
Op dezelfde dag waren de Parlementsledenhet erover eens dat de Europese Unie open moet staan voor de mogelijkheid om Rusland sancties op te leggen als het land het internationaal recht blijft schenden.
Het Parlement uitte daarnaast bezorgdheid over het feit dat nationale regeringen van de EU het plan van de Europese Commissie i betreffende de toevoeging van landen op de zwarte lijst met betrekking tot witwaspraktijken, hebben weggestemd.
Productinformatie
REF.: 20190307STO30719
Gecreëerd: 15-03-2019 - 09:37