Vrouwelijke volksvertegenwoordigers onevenredig vaak slachtoffer van onlinehaat - Hoofdinhoud
DEN HAAG (PDC i) - Meer dan 10 procent van de berichten op Twitter die verstuurd worden naar vrouwen op de Nederlandse kieslijsten zijn haatdragend of zelfs bedreigend. Dit blijkt uit een onderzoek van de Groene Amsterdammer in samenwerking met de Universiteit Utrecht.
De onderzoekers analyseerden bijna 400.000 tweets uit de periode oktober 2020 tot en met februari 2021. Het bleek dat het merendeel van de haatdragende berichten van seksistische aard was. Volgens politicoloog Julia Wouters is dit te wijten aan het feit dat politiek leiderschap nog steeds met mannen in maatpakken wordt geassocieerd. Alles wat daarvan afwijkt is opvallend en dus aan kritiek onderhevig.
Een extreem geval is D66 i-lijsttrekker Sigrid Kaag i. Zij krijgt in absolute getallen veruit de meeste haatberichten van alle vrouwelijke volksvertegenwoordigers. Zo'n 22 procent van de aan Kaag gerichte tweets werden door de onderzoekers als haatdragend bestempeld. Dat is nog een conservatieve schatting doordat ze de criteria doelbewust niet te ruim vastgesteld hebben.
Volksvertegenwoordigers die niet alleen vrouw zijn maar ook nog tot minderheidsgroepen op basis van religie of kleur behoren, krijgen extra haat te verduren. Zo hebben vijf van de vijftien vrouwen met de meeste haatberichten een migratie-achtergrond of worden zij gediscrimineerd op basis van hun huidskleur.
Bron: De Groene Amsterdammer