Verordening 2021/1231 - Wijziging van Verordening (EU) 2019/833 tot vaststelling van instandhoudings- en handhavingsmaatregelen die van toepassing zijn in het gereglementeerde gebied van de Visserijorganisatie voor het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 30 juli 2021 gepubliceerd en is op 19 augustus 2021 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2021/1231 van het Europees Parlement en de Raad van 14 juli 2021 tot wijziging van Verordening (EU) 2019/833 tot vaststelling van instandhoudings- en handhavingsmaatregelen die van toepassing zijn in het gereglementeerde gebied van de Visserijorganisatie voor het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan

officiële Engelstalige titel

Regulation (EU) 2021/1231 of the European Parliament and of the Council of 14 July 2021 amending Regulation (EU) 2019/833 laying down conservation and enforcement measures applicable in the Regulatory Area of the Northwest Atlantic Fisheries Organisation
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2021/1231
Origineel voorstel COM(2020)215 NLEN
Celex-nummer i 32021R1231

3.

Key dates

Document 14-07-2021; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 30-07-2021; PB L 274 p. 32-40
Ondertekening 14-07-2021
Inwerkingtreding 19-08-2021; in werking datum publicatie +20 zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

30.7.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 274/32

 

VERORDENING (EU) 2021/1231 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 14 juli 2021

tot wijziging van Verordening (EU) 2019/833 tot vaststelling van instandhoudings- en handhavingsmaatregelen die van toepassing zijn in het gereglementeerde gebied van de Visserijorganisatie voor het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Sinds de vaststelling van Verordening (EU) 2019/833 van het Europees Parlement en de Raad (3) heeft de Visserijorganisatie voor het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan (NAFO) tijdens haar 41e en 42e jaarvergadering, in 2019 respectievelijk 2020, een aantal juridisch bindende besluiten voor de instandhouding van de onder haar bevoegdheid vallende visbestanden vastgesteld.

 

(2)

Deze besluiten zijn gericht tot de verdragsluitende partijen bij de NAFO, maar bevatten tevens verplichtingen voor exploitanten (bijvoorbeeld de kapitein van het vaartuig). Er zijn nieuwe instandhoudings- en handhavingsmaatregelen (conservation and enforcement measures — CEM) van de NAFO in werking getreden die bindend zijn voor alle verdragsluitende partijen bij de NAFO. Zij moeten in het Unierecht worden opgenomen voor zover het Unierecht er niet reeds in voorziet.

 

(3)

Verordening (EU) 2019/833 moet daarom worden aangepast om de NAFO-normen inzake maaswijdte toe te passen, de door de NAFO gebruikte definitie van “vissersvaartuig” in te voeren om de controle- en handhavingsautoriteiten van de Unie in staat te stellen in overeenstemming met de andere verdragsluitende partijen bij de NAFO te werken, en om de informatiestroom tussen de autoriteiten van de lidstaten, de Commissie en de uitvoerend secretaris van de NAFO te verbeteren.

 

(4)

Overeenkomstig artikel 3 van Verordening (EU) 2019/473 van het Europees Parlement en de Raad (4) bestaat de opdracht van het Europees Bureau voor visserijcontrole (EBVC) er onder meer in de operationele coördinatie van de visserijcontroles en -inspecties van de lidstaten voor de uitvoering van internationale controle- en inspectieprogramma’s zoals de gezamenlijke inspectie- en surveillanceregeling van de NAFO te organiseren, en de lidstaten bij te staan bij de verslaglegging over de visserijactiviteiten en de controles en inspecties aan de Commissie en aan derden. Het is derhalve passend het EBVC aan te stellen als het orgaan dat van de lidstaten informatie over controle en inspectie, zoals rapporten van inspecties op zee en kennisgevingen van de regeling van controlewaarnemers, ontvangt en aan de uitvoerend secretaris van de NAFO doorzendt.

 

(5)

De CEM-procedure voor verdragsluitende partijen om informatie naar de monitoring-, controle- en surveillancewebsite (“MCS-website”) van de NAFO door te zenden, bestaat er thans in de te verstrekken informatie aan de uitvoerend secretaris van de NAFO toe te zenden. Daarom moeten de desbetreffende bepalingen in Verordening (EU) 2019/833 die wijziging weerspiegelen en verduidelijken welke kanalen door de lidstaten moeten worden gebruikt om de relevante informatie door te zenden.

 

(6)

Tevens is het noodzakelijk de bepalingen van de CEM voor de bescherming van Groenlandse haai (Somniosus microcephalus) te introduceren, de bepalingen inzake charterovereenkomsten op die van de CEM af te stemmen en nader te bepalen dat de toestemming van de verdragsluitende havenstaat vereist is voor het...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.