Tweede Kamer neemt wetsvoorstel over strengere regels financiering politieke partijen aan - Hoofdinhoud
gewijzigd
DEN HAAG (PDC i) - De Tweede Kamer heeft gisteren bij het wetsvoorstel Wijziging van de Wet financiering politieke partijen (Wfpp) amendementen aangenomen over strengere regels over de financiering van partijen. Deze wet wijzigt de regels voor de subsidiëring en giften aan politieke partijen en dient de financiële transparantie te bevorderen. Tegen stemden PVV, FVD, JA21, SGP en Groep-Van Haga.
De Kamer richtte zich vooral op strengere regels voor externe inkomstenbronnen zoals giften. Zo nam de Kamer een amendement ingediend door Renske Leijten i (SP) aan om het bedrag van giften op 100.000 euro per gever per jaar te stellen. De SGP, JA21, Groep Van Haga en FVD stemden tegen.
Om de financiële transparantie te bevorderen stemde de Kamer ook in met het amendement ingediend door Ulysse Ellian i (VVD) dat een drempelbedrag van 1000 euro instelt voor het openbaar maken van giften. Nu is dat nog 4500 euro. De SGP, het CDA, JA21, de PVV, Groep Van Haga en FVD stemden tegen. De Kamer nam verder de motie-Arib aan over de instelling van een onafhankelijke toezichthouder op de financiering van partijen. De PVV, Groep Van Haga en FVD stemden tegen.
Ook de motie dat alleen giften van Nederlandse rechtspersonen zijn toegestaan (Leijten) haalde het. Volt, D66, de SGP, JA21, de PVV en FVD stemden tegen.
De Tweede Kamer nam tot slot een motie aan van het CDA waarin het kabinet wordt opgeroepen een subsidieregeling in te stellen voor lokale politieke partijen. Die krijgen in de huidige wetgeving geen geld van het Rijk. Alleen de PVV stemde tegen.
Bron: Tweede Kamer
Meer over ...