Het moet goed én het moet snel - Hoofdinhoud
De Tweede Kamer debatteerde op donderdag 13 februari over de opvangcrisis in Ter Apel. Namens de SGP sprak Diederik van Dijk tijdens dit debat. Zijn inbreng is hieronder te lezen.
Vandaag debatteren we over de opvangcrisis in Ter Apel. Die opvangcrisis beperkt zich niet alleen tot dit dorpje in Groningen, maar wordt daar wel op een uitzonderlijke manier zichtbaar. De beelden van buiten slapende asielzoekers kennen we helaas maar al te goed. Hoewel het opgelegde maximumaantal van 2000 asielzoekers op dit moment niet wordt overschreden, is de druk op Ter Apel nog onverminderd hoog. Te vaak hebben we gezien dat het misging bij het aanmeldcentrum. Welke maatregelen zijn genomen om onmenselijke toestanden in de toekomst te voorkomen?
Overlast
Veel omwonenden kunnen over de gevolgen meepraten. Vrouwen en meisjes worden onderweg lastiggevallen. Ondernemers zijn de dupe van intimiderende en criminele asielzoekers. Zo werd de HEMA in een paar maanden tijd 44 keer beroofd. De SGP wil lik-op-stukbeleid voor overlastgevers en veiligelanders moeten met spoed de grens worden overgezet. Er loopt een pilot waarbij versneld wordt beslist over de aanvraag van overlastgevers.
-
-Kan de minister de resultaten hiervan met ons delen?
-
-Daarnaast loopt er tot halverwege dit jaar een schaderegeling voor inwoners van Westerwolde. Is het kabinet van plan deze regeling door te zetten?
Opvang
Intussen blijft de SGP concrete voorstellen doen om de doorstroom in de asielketen te bevorderen. Er zijn gemeenten die niet op een mega-azc zitten te wachten, maar wel een bijdrage willen leveren. Daarom heb ik gisteren een motie ingediend om nu met een plan van aanpak voor het stimuleren van kleinschalige opvang te komen.
Ik blijf de minister aansporen ervoor te zorgen dat gastgezinnen die een statushouders huisvesten een vrijwilligersvergoeding krijgen. Verder wil ik dat gemeenten veel meer mogelijkheden krijgen om zelf opvang aan te bieden, zonder dat ze daarbij afhankelijk zijn van het COA.
In Duitsland krijgen deelstaten gewoon een zak met geld en hebben gemeenten veel meer beleidsvrijheid om de opvang onder eigen regie vorm te geven. Is de minister bereid te kijken wat we van het Duitse stelsel kunnen leren?
De grootste fout die we de achterliggende jaren hebben gemaakt, is het afstoten van tientallen opvanglocaties omdat ze niet meer nodig waren. Dachten we. Totdat de instroom weer opliep. En nu kost het ons bakken met geld. Een toekomstbestendig en robuust opvanglandschap hebben we nodig. De afspraak dat we 41.000 plekken financieren moet bij de Voorjaarsnota echt worden ingelost. Ook moet er geïnvesteerd worden in IND en de rechtspraak. Zeker als we de aangekondigde asielwetten tot een succes willen maken.
Asielwetten
Nederland heeft gekozen voor een beperking van de asielinstroom. Dat is ook waar de SGP al jarenlang op inzet. Een streng én effectief asielbeleid is noodzakelijk. Juist daarom willen wij ook goede asielwetten, want het zou een afgang zijn als de politiek nu niet levert. Aan deze minister de taak het ijzer te smeden nu het heet is en snel gedegen en levensvatbare wetsvoorstellen op te leveren. Streng en effectief dus, zodat de maatregelen niet bij de eerste de beste rechter sneuvelen. Zodat de asielproblemen niet nog groter worden.
Zodat irreguliere asielzoekers niet nog langer in Nederland blijven. Zodat de IND en rechtspraak niet nog verder vastlopen. Zodat we niet uiteindelijk niets zijn opgeschoten. De minister en de SGP delen dus hetzelfde doel en daarom zeg ik: kom met gedegen wetten met een goede onderbouwing én investeer in de uitvoeringsketen. Maar ik doe ook een oproep aan de Kamer: geef deze wetten een kans. Op verzoek van beide Kamers komt er nu een spoedwet in plaats van noodwet. Die moet dan ook met spoed behandeld worden, want dit land wacht al veel te lang op goede asielmaatregelen. Kortom, het moet goed en het moet snel.
Meer over ...