Erelid Frits Korthals Altes overleden

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op donderdag 20 februari 2025.

Met het overlijden van Frits Korthals Altes verliest de VVD een liberaal in hart en nieren. Als erelid, oud-partijvoorzitter, oud-minister en oud-voorzitter van de Eerste Kamer was Frits een monument binnen onze partij.

Frits Korthals Altes maakte op jonge leeftijd de Tweede Wereldoorlog mee. Het verschil tussen de bezetting en de door de bevrijding herkregen vrijheid maakte diepe indruk op hem. Dit was voor hem, aanvankelijk onbewust, de drijfveer om politiek actief te worden.

Frits Korthals Altes werd op 25-jarige leeftijd lid van de VVD. Dat was in 1956, het jaar waarin hij voor het eerst mocht stemmen. De kiesgerechtigde leeftijd lag destijds nog op 23 jaar en de VVD liet alleen kiesgerechtigden toe als lid. In zijn biografie Zeven politieke levens beschrijft Frits hoe hij al voor zijn lidmaatschap verkiezingsaffiches opplakte. Als 14-jarige had hij al een poster opgehangen van Dirk Stikker, de latere oprichter van de VVD.

In de jaren ’60 en ’70 was Korthals Altes, naast zijn dagelijkse werk als advocaat, in talloze rollen als vrijwilliger actief voor de VVD. In de jaren ’60 leverde hij, als lid van een reorganisatiecommissie, een grote bijdrage aan het ingrijpend professionaliseren en moderniseren van de partij. Vanaf 1967 bleef Korthals Altes ook als lid van het partijbestuur bijdragen aan deze ontwikkeling.

Samen met Hans Wiegel, Haya van Someren en Harm van Riel speelde Frits Korthals Altes in de jaren ’70 een grote rol in de eerste electorale doorbraak van de VVD. Mede dankzij hem bleef de VVD zich professionaliseren en steeds beter organiseren. Dat leverde de partij, met Hans Wiegel als voorman, in 1972 en 1977 uitstekende verkiezingsresultaten op. In die jaren nam ook het ledenaantal van de VVD spectaculair toe.

Na van 1975 tot 1981 partijvoorzitter van de VVD te zijn geweest, werd de jurist Korthals Altes in 1982 benoemd tot Minister van Justitie. In de zeven jaar dat hij dat ambt bekleedde, kreeg hij op z’n zachtst gezegd stormachtige dossiers voor zijn kiezen: het terrorisme van de links-extremistische actiegroep RaRa, de vraag hoe om te gaan met Duitse oorlogsmisdadigers in de gevangenis van Breda, en ook de ontvoeringen van onder meer Toos van der Valk, Gerrit Jan Heijn, Freddy Heineken en Ab Doderer. In deze moeilijke jaren deed Korthals Altes alles wat in zijn macht lag om Nederland veilig en stabiel te houden en onze rechtsstaat te beschermen. Het leverde hem van vriend en vijand veel lof op.

In de jaren die volgden was Frits Korthals Altes lid en later ook voorzitter van de Eerste Kamer. Na zijn afscheid in die laatste rol in 2001 werd Frits Korthals Altes benoemd tot Minister van Staat. Later, in 2003, was hij als informateur betrokken bij de totstandkoming van het kabinet-Balkenende III. In de VVD stond hij tot en met het laatst vooral bekend als een zeer betrokken erelid en kwam nog altijd, waar mogelijk, met zijn echtgenote naar bijeenkomsten. We herinneren hem als een groots staatsman, met hart voor de partij en het liberalisme.

Onze gedachten zijn bij de familie Korthals Altes en allen die hem liefhadden. Moge zij troost vinden in de wetenschap dat zijn decennialange publieke dienst van onschatbare waarde is geweest voor ons land.

Met diepe dankbaarheid,

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie

Naam(Vereist)

Voornaam Achternaam

E-mailadres(Vereist)

E-mailadres invoeren E-mailadres bevestigen

Condoleancetekst(Vereist)