Coalitie verdeeld over natuurregels op zee - Hoofdinhoud
De VVD zal niet instemmen met het wetsvoorstel om natuurgebieden in de Noordzee binnen het Nederlandse territoriale deel te beschermen.
Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris Sharon Dijksma (Natuur).
Over het aanwijzen van beschermde gebieden op zee wordt al jaren gesproken. De VVD-fractie was altijd al fel tegenstander.
Verlammend
Volgens VVD-Kamerlid Pieter Litjens zijn de zogeheten Natura 2000-gebieden slecht voor de economische bedrijvigheid.
"De regels werken verlammend, ondernemers kunnen niet meer investeren en uitbreiden en provincies en gemeenten weigeren regelmatig vergunningen in of rondom een Natura 2000-gebied", aldus de VVD'er.
De VVD wil dat het aantal beschermde natuurgebieden in Nederland wordt teruggedrongen, ook op land.
Boete
PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi waarschuwde tijdens het debat zijn coalitiepartner dat Nederland het risico loopt tegen een zogeheten inbreukprocedure van Europa aan te lopen
Dit houdt in dat Nederland mogelijk een boete moet betalen, omdat het zich niet houdt aan Europese regels.
Dwingen
ChristenUnie-leider Arie Slob hield Jacobi voor dat het lastig is een meerderheid te vinden voor een wetsvoorstel waar de coalitie zelf zo ernstig over verdeeld is.
Jacobi: "Ik hoop de coalitiepartner nog over te halen. Als dat niet lukt dan houdt het op, ik kan ze niet dwingen."
Ook Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) wees er bij Litjens op dat Nederland haar handtekening heeft gezet onder Europese regels en zich daar aan dient te houden.
Kop
Volgens Litjens zijn de natuurbeschermingsmaatregelen voor de Noordzee echter een Nederlandse kop bovenop Europese regels en kan hier dus van afgeweken worden.
In de Tweede Kamer heerst bij meerdere partijen twijfel of de natuurbescherming op zee de economische ontwikkeling niet te veel in de weg zit.
Het is dan ook onduidelijk of Dijksma een meerderheid weet te vinden voor haar plannen.
In haar bijdrage stelde de staatssecretaris dat er politiek sprake is van een 'groot probleem' als het wetsvoorstel het niet haalt.
"Als dit wetsvoorstel niet wordt aangenomen voldoen wij niet aan de verplichtingen", aldus Dijksma. "Linksom of rechtsom moeten we de beschermingsgebieden aanwijzen. Wij zijn dat Europees verplicht."