Ruissen vraagt Von der Leyen om snelle benoeming speciaal EU-gezant geloofsvrijheid

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op donderdag 19 december 2024.

Straatsburg - Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) heeft Ursula von der Leyen gevraagd zo snel mogelijk een speciaal EU-gezant voor geloofsvrijheid te benoemen. Deze oproep stond in de brief die hij vandaag samen met de Slowaakse Miriam Lexmann (EVP) stuurde aan de voorzitter van de Europese Commissie, in hun hoedanigheid als co-voorzitters van de intergroep geloofsvrijheid in het Europees Parlement. ''Onze zorgen om vervolgde christenen en andere geloofsvervolgden zijn groot. Daarom is het belangrijk deze oproep nu te doen, bij de start van de nieuwe Europese Commissie", aldus Ruissen.

Het mandaat van de laatste speciaal EU-gezant geloofsvrijheid, de Belgische diplomaat Frans van Daele, liep eind november af. Hij heeft zijn functie maar twee jaar kunnen vervullen. Von der Leyen liet de post nog drie jaar vacant na haar aantreden als voorzitter van de Commissie in 2019. Ruissen: ‘’Dat gaf toen niet de indruk dat geloofsvervolging hoog op haar prioriteitenlijst staat. Maar er is wereldwijd veel werk voor de gezant. Dan denk ik bijvoorbeeld nu aan de situatie voor christenen en andere minderheden in Syrië. Dat ziet er niet bepaald rooskleurig uit. En dan hebben we ook nog de blasfemiewetten in Pakistan, antibekeringswetten in India, moordpartijen in Nigeria… de lijst wordt alleen maar langer. Christenen zijn de meest vervolgde groep ter wereld. Dat mag Von der Leyen toch niet onberoerd laten?’’

De brief aan Ursula von der Leyen stond met stip bovenaan de actiepuntenlijst van de intergroep geloofsvrijheid. Deze intergroep kreeg op 11 december 2024 groen licht van de conferentie van fractievoorzitters voor een doorstart in het Europees Parlement. Naast de dringende oproep tot benoeming van de EU-gezant, bevat de brief ook de oproep te zorgen dat het mandaat de volle vijf jaar bestrijkt en dat er voldoende budget en personeel beschikbaar komt. De vorige EU-gezant had namelijk slechts één parttime medewerker.

Lees hier meer over de intergroep geloofsvrijheid.