Coalitiepartijen zetten streep door BTW-verhoging

Met dank overgenomen van BoerBurgerBeweging (BBB) i, Tweede Kamerfractie BoerBurgerBeweging (BBB) i, gepubliceerd op donderdag 30 januari 2025.

Gepubliceerd op: 30-01-2025

Caroline van der Plas: “Belast burgers en ondernemers niet verder”

BBB is faliekant tegen de, door staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (NSC), geopperde BTW-verhoging naar 21,4%. De partij stelt dat een BTW-verhoging niet alleen de koopkracht van burgers raakt, maar ook ondernemers, vooral in de grensregio’s, in grote problemen brengt. In de formatie was oorspronkelijk besloten om de BTW te verhogen op sport, cultuur en boeken om de koopkracht te verbeteren. Later is ervoor gekozen om dat niet te doen. BBB is er echter tegen om dat via een generieke BTW-verhoging te compenseren, zoals die er nu voor ligt.

Partijleider Caroline van der Plas reageerde op X glashelder: “Laat onze burgers en ondernemers met rust! Dit raakt ook ondernemers in de grensregio’s. BBB wil accijnzen en energiekosten verlagen. Minder bureaucratie & klimaatsubsidies. Stop Nederland kapot te bezuinigen!” BBB pleit daarom voor een verlaging van accijnzen en energiekosten, minder bureaucratie en het afschaffen van overbodige klimaatsubsidies.

Motie tegen BTW-verhoging

Samen met de drie andere coalitiepartijen heeft BBB een motie ingediend tegen de voorgestelde BTW-verhoging. Met de steun van deze partijen heeft de motie al een gegarandeerde meerderheid, waardoor deze zeker zal worden aangenomen. Volgens Van der Plas is deze verhoging een onnodige belastingmaatregel die zowel burgers als bedrijven verder onder druk zet.

Grensregio’s extra hard geraakt

Voor ondernemers in de grensregio’s zou deze BTW-verhoging rampzalige gevolgen hebben. De prijsverschillen met Duitsland en België nemen toe, waardoor Nederlandse bedrijven nog verder onder druk komen te staan. Nederlanders wijken massaal uit naar het buitenland voor goedkopere brandstof, boodschappen en andere producten. Dit leidt tot omzetverlies, een afname van werkgelegenheid en een structurele verzwakking van de regionale economie. “De verschillen met Duitsland en België worden dan nog groter, waardoor we onze eigen bedrijven in de regio nog meer kapot concurreren. Dat is gewoon slecht beleid, niet doen dus.”

Schrap klimaatsubsidies

In plaats van burgers en ondernemers verder op te zadelen met lastenverzwaringen, pleit BBB voor bezuinigingen op klimaatsubsidies, de NPO en overbodige bureaucratie. “Stop met geld smijten naar windmolens en zonneparken en de publieke omroep kan de broekriem wat ons betreft ook nog wel wat verder aanhalen,” zegt Van der Plas. BBB blijft zich verzetten tegen onnodige belastingverhogingen en zet in op een realistisch economisch beleid dat rekening houdt met de werkelijke gevolgen voor mensen en bedrijven.

Deel dit artikel