BBB boos: ‘Arbeidsongeschikten dupe van WIA-hervorming’

Met dank overgenomen van BoerBurgerBeweging (BBB) i, Tweede Kamerfractie BoerBurgerBeweging (BBB) i, gepubliceerd op vrijdag 31 januari 2025.

Gepubliceerd op: 31-01-2025

Kamerlid Mariska Rikkers: “Moeten mensen met een dwarslaesie straks periodiek gekeurd worden om te kijken of ze plots wél kunnen lopen?”

Minister Van Hijum (SZW) wil de WIA hervormen, maar zijn plannen dreigen arbeidsongeschikten verder in de problemen te brengen. Een deel van hen zou er financieel op achteruitgaan. ‘Onacceptabel,’ stelt coalitiepartij BBB.

“Bestaanszekerheid is geen gunst, maar een recht. Mensen die niet kunnen werken, mogen niet in de armoede worden gedrukt,” zegt BBB-Kamerlid Mariska Rikkers. Arbeidsongeschiktheid overkomt je. Niemand kiest ervoor. “Moeten mensen met een dwarslaesie straks periodiek gekeurd worden om te kijken of ze plots wél kunnen lopen? Dit soort plannen zijn totaal losgezongen van de realiteit,” aldus Rikkers. BBB ziet dat veel mensen wíllen werken, maar dat simpelweg niet kunnen. Hen financieel afknijpen is niet de oplossing.

Systeem faalt - maar niet op deze manier oplossen

Het WIA-stelsel is nu al een bureaucratisch doolhof waarin het UWV vastloopt en arbeidsongeschikten de dupe zijn. Maar wat doet de minister? In plaats van een systeem te bouwen dat mensen helpt, lijkt hij vooral te denken aan wat makkelijker is voor de overheid. “Deze hervormingen lijken vooral gericht op kostenbesparing en minder werk voor het UWV, maar de gevolgen voor mensen zelf zijn gigantisch,” waarschuwt Rikkers.

Pak de échte knelpunten aan

Veel arbeidsongeschikten willen graag bijdragen, maar werkgevers durven het niet aan. Ze weten niet wat mogelijk is of waar ze hulp kunnen krijgen. “Juist hier moeten we op inzetten: laat werkgevers zien wat er wél kan en help hen om deze mensen een kans te geven,” stelt Rikkers. Zeker in een tijd van personeelstekorten zijn hier volop mogelijkheden.

BBB: De mens centraal, niet de overheid

Een hervorming van de WIA mag niet draaien om gemak voor het ministerie. De mensen om wie het gaat moeten centraal staan. “Een fatsoenlijk vangnet voor mensen die écht niet kunnen werken, is geen luxe maar een plicht van de overheid,” besluit Rikkers. “We moeten bouwen aan een systeem dat zekerheid, perspectief en kansen biedt—niet nóg meer onzekerheid.”

Deel dit artikel