Actie tegen minister Faber

Met dank overgenomen van Jonge Socialisten in de PvdA (JS) i, gepubliceerd op vrijdag 11 oktober 2024.

Samen met de JD, DWARS en het CDJA stonden we dinsdag om 13:30 voor de hoofdingang van de Tweede Kamer met een groot bord met daarop de tekst: "Beste minister Faber, hier werken we aan uw vertrek". Dit bord is daarmee een directe reactie op de door Faber bedachte borden die ze bij AZC's wil plaatsen.

De door Faber gewilde 'terugkeerborden' zijn natuurlijk een aanfluiting, een schandalig idee dat tekenend is voor het kabinet Schande I (zoals wij het net iets meer dan 100 dagen geleden gedoopt hebben). Om een duidelijk signaal af te geven dat jongeren niet achter dit belachelijke plan staan, hebben we met de verschillende PJO's besloten om zelf een bord te maken. Hiermee kreeg Faber als het ware 'een koekje van eigen deeg'.

Ons protest bleef niet onopgemerkt en er kwam behoorlijk wat pers op af. Uiteindelijk stonden we met onze actie onder andere in het NRC en de Volkskrant.

Na een motie van CDA-leider Henri Bontenbal gisteren waarin de regering wordt verzocht om af te zien van het plan, waar ook alle moederpartijen van de participerende PJO's voor hebben gestemd, gaat er een streep door het idee van Faber. De 'terugkeer' borden zullen er niet gaan komen.

Kortom: een hele geslaagde actie.