De strijd van Turkije: Waarom wij solidair zijn met İmamoğlu - Hoofdinhoud
“We worden enorm gepest, maar ik laat jullie weten dat we niet opgeven”. Dat waren de laatste woorden van Ekrem İmamoğlu, burgemeester van Istanbul, toen hij op 19 maart werd opgepakt. Hij deed zijn stropdas nog even recht en werd toen meegenomen naar de gevangenis waar hij momenteel vastzit.
Afgelopen weekend was Groenlinks-PvdA in Ankara voor het congres van de partij van İmamoğlu, de centrumlinkse partij CHP (Republikeinse Volkspartij). Zij voeren op dit moment een existentiële strijd voor de democratische toekomst van hun land. Namens onze beweging sprak internationaal secretaris Ties Huis in ’t Veld solidariteit met hen uit.
De arrestatie van İmamoğlu staat niet op zichzelf. De afgelopen weken zijn honderden kritische geluiden - van advocaten, journalisten tot studenten - opgepakt. Al eerder werden politieke tegenstanders als Selahattin Demirtaş en Osman Kavala vastgezet. Kortom, van de Turkse rechtsstaat was al weinig over.
Dat Erdoğan de Turkse democratie nu de nek om wil draaien is een veeg teken. Met Trump in het Witte Huis zal hem vanuit de Verenigde Staten geen strobreed in de weg worden gelegd. En ook uit Europa is het tot nu toe muisstil. Gezien Turkije’s rol binnen de NAVO kijken leiders op dit moment liever weg.
Is dit verstandig? Niet bepaald. Als Erdoğan op deze voet doorgaat zal hij van Turkije definitief een dictatuur maken; een land dat confrontaties met landen als Griekenland en Cyprus niet uit de weg gaat. Turkije zal op het gebied van veiligheid dan niet een onderdeel van de oplossing maar juist van het probleem zijn.
Daarom komen wij voor democratische waarden op:
-
-Kati Piri heeft vanuit de Tweede Kamer samen met D66-Kamerlid Paternotte een motie ingediend die het kabinet oproept om in NAVO-verband te pleiten voor de onmiddellijke vrijlating van İmamoğlu. Deze is aangenomen. Het kabinet is dus aan zet.
-
-Thijs Reuten spoort de Europese Commissie aan om in actie te komen. Zowel de sociaaldemocratische als de groene fractie in het Europees Parlement roept Turkije op om de politieke gevangenen onmiddellijk vrij te laten.
-
-Femke Halsema en Sharon Dijksma komen op voor hun Turkse collega. Samen met 60 andere burgemeesters van grote Europese steden spraken zij zich uit voor de Turkse rechtsstaat.
Dat de Turkse democraten niet opgeven werd ons deze week opnieuw duidelijk. Elke week gaan honderdduizenden burgers de straat op om hun land terug te eisen. Hun strijd verdient onze steun. Het minste wat wij kunnen doen, is naast hen blijven staan.