GroenLinks-PvdA komt met plan om Nederlandse media te versterken - Hoofdinhoud
Onafhankelijke media zijn een cruciaal en onmisbaar fundament van de democratische rechtsstaat. De publieke omroep speelt daarin een belangrijke rol. Zij zorgen voor een veelzijdig aanbod, met een gebalanceerde mix van nieuws, informatievoorziening, sport, kunst, cultuur, educatie en kinderprogrammering.
Voor GroenLinks-PvdA is het van belang dat de publieke omroep deze taak blijft vervullen, innovatief en reclameluw. Zich daarbij houdend aan journalistieke code van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en de spelregels voortvloeiend uit de Mediawet.
Mohammed Mohandis - Tweede Kamerlid en mediawoordvoerder GroenLinks-PvdA
Snackberichten
Het medialandschap verandert daarentegen snel. Jonge kijkers voelen zich meer aangetrokken tot streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Videoland en videoplatformen als TikTok, Instagram en YouTube. Daarnaast zien we hoe de opmars van artificiële intelligentie (AI-technologie) en hoe algoritmes op sociale-mediakanalen inspelen op individuele nieuwsbehoeften. Deze niet-geverifieerde ‘snackberichten’ bevestigen met name de eigen opvattingen, in plaats van dat ze andere geluiden produceren. Een van de grote opgaven van het Nederlandse media-aanbod is tegenwicht bieden aan deze subjectieve nieuwsbubbels.
Naast de streamingdiensten voelt de publieke omroep de concurrentie van de Big Tech.
Naast de streamingdiensten voelt de publieke omroep de concurrentie van de Big Tech: niet alleen slokken ze bijna 80 procent van de digitale reclamemarkt op. Bovendien verzetten bijvoorbeeld X, Meta en Google zich tegen Europese en nationale wetgeving die het verspreiden van nepnieuws aanpakken. Niet alleen de publieke omroep maar ook private media ondervinden daar de nadelige gevolgen van, zowel (journalistiek-)inhoudelijk als qua verdienmodel.
Hervorming omroepstelsel
Het huidige omroepbestel, gevormd door de NPO samen met de omroepen met uiteenlopende profielen, moet niet alleen worden hervormd, maar gezien het publiek belang óók worden versterkt. Dat vraagt om het vergroten van de slagkracht, zodat de vindbaarheid en zichtbaarheid in de ‘platformisering’ van het medialandschap gedekt blijft. En om de bescherming van makers die een breed publiek bedienen en niet een speelbal moeten zijn van ondoordachte politieke keuzes of ongewenste inmenging.
De aangekondigde bezuinigingen van in totaal 156 miljoen euro getuigen van een gebrek aan visie.
De aangekondigde bezuinigingen van in totaal 156 miljoen euro en de geboden oplossing om de publieke omroep meer reclamegeld uit de markt te laten halen, getuigen van een gebrek aan visie en wijst GroenLinks-PvdA af. Snijden in bureaucratie is prima, maar het programma-aanbod verschralen en daarmee te taakopdracht versmallen, is onwenselijk.
Onze belangrijkste voorstellen:
-
-Stabiele financiering publieke omroep, met concessies van 8 in plaats van 5 jaar
-
-4 omroephuizen en 1 taakomroephuis (te vormen door NTR en NOS)
-
-Minder bureaucratie, afslanking bestuurslaag
-
-Hogere investeringsverplichting streamingdiensten en Big Tech in Nederlandse content en producties
-
-Minder reclamezendtijd, geen reclame rond kinderprogramma’s
-
-Nepnieuws via Big Tech aan banden leggen
-
-Afstand tussen media en politiek vergroten door aanpassing Mediawet
-
-Van wetswege meer ruimte creëren voor publiek-private samenwerkingen
-
-Afzien van geplande btw-verhoging van 9 naar 21 procent op kranten