Eerste kamer roept minister op vaart te zetten achter nieuwe regelingmijnschade Zuid-Limburg

Met dank overgenomen van BoerBurgerBeweging (BBB) i, Tweede Kamerfractie BoerBurgerBeweging (BBB) i, gepubliceerd op donderdag 13 februari 2025.

Gepubliceerd op: 13-02-2025

De laatste van de tien Limburgse steenkolenmijnen sloot ruim 50 jaar geleden eind 1974: de Oranje Nassau I. Zo kwam een einde aan een periode waarin Limburg een grote bijdrage leverde aan de welvaartsgroei van Nederland. Nu nog leven er mensen die zelf of wiens ouders in de mijnen werkten, zoals de vader van BBB Senator Math Goossen. In de jaren negentig werden de laatste waterpompen in

Zuid-Limburg stilgezet, waardoor de voormalige mijngangen vol liepen. Het stijgende mijnwater kan bodembeweging veroorzaken, met als mogelijk gevolg schade aan woningen. Behalve schade kan er ook ernstige grondwatervervuiling optreden.

Kern van de nieuwe regeling is dat de bewijslast niet meer bij de huiseigenaren ligt. Zij hoeven niet langer onomstotelijk aan te tonen dat schade het gevolg is van steenkoolwinning destijds, of het stijgende mijnwater nu. Het ‘aannemelijk’ maken van de schade-oorzaak is straks voldoende. Maar ook daarvoor zijn spelregels nodig, want een regeling moet rechtvaardig zijn, en houdbaar in eventuele rechtszaken.

Helaas komt er door vertraging op het ministerie voorlopig geen nieuwe regeling voor de afwikkeling van mijnschade in Zuid-Limburg, niet eerder dan januari 2026 zo blijkt uit de brief van de minister van Klimaat en Groene Groei. “Dit terwijl het water Limburg inmiddels aan de lippen staat” aldus senator Goossen. Voor de mijnschaderegeling heeft het ministerie voor de periode 2024-2026 een bedrag gereserveerd van 19,5 miljoen euro, en daarna één miljoen per jaar. In Groningen is voor de afhandeling van aardbevingsschade een speciale schade-organisatie opgericht. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen is een zogenoemd Zelfstandig Bestuursorgaan Overheid, dat onder de Rijksoverheid valt maar onafhankelijk zijn taken uitvoert. Het schadeloket dat in Heerlen komt, heet formeel Instituut Mens, Milieu en Mijnbouw Limburg (I3ML). Patrick van der Broeck (oud-dijkgraaf van het Waterschap Limburg) en Lilianne Ploumen (oud-minister) zijn inmiddels benoemd tot ‘kwartiermaker’ om het proces vlot te trekken.

BBB pleitte bij de uitvoering voor meer invloed voor de regio, waarvoor collega senator Andrea van langen eerder een vergelijkbare motie indiende bij de afhandeling van de schade door gaswinning in Groningen. Net als Groningen een Nij begun verdient is het in Limburg na 50 jaar hoog tijd voor een Koempel Gluckauf! (betekent veel geluk met de weg omhoog). De minister moet er nu echt vaart achter gaan zetten. Volgende week wordt er over beide moties gestemd in de Eerste Kamer. In de Provinciale Staten van Limburg, diende Iloy Goossen een motie in met dezelfde boodschap, die unaniem werd aangenomen. De Limburgers hebben lang genoeg gewacht!

Deel dit artikel